ГоловнаCуспільство

Зустріч з творчістю через 80 років: однокласниця Вадима Сідура відвідала музей його імені

У Музеї ім. Вадима Сідура провели екскурсію для однокласниці відомого митця – Жанни Йосипівни Шульман. Обоє навчалися у навчально-виховному комплексі № 33 (Маріїнська гімназія у минулому), де відкрито музей. Один із експонатів – світлина однокласників Вадима Сідура, яку зробила Жанна Шульман. Дізнавшись про відкриття музею, Жанна Йосипівна мріяла тут побувати, як і в стінах рідної школи. Про це повідомляє прес-служба Дніпровської міської ради. 

«Ще з першого класу було помітно, що Вадим Сідур був творчою дитиною, він постійно малював, усі зошити були змальованими. Він сидів на останній парті, а я перед ним. У мене були довгі коси, він умокав їх у чорнила і малював. Товаришували ми, жили поруч, та й потім вийшло так, що навчалися у Москві: він у художньому інституті, я – у гірничому. Приємно, що у стінах нашої рідної гімназії відкрито музей на його честь», – розповіла Жанна Шульман.

За словами директорки НВК № 33 Лідії Яворенко, з відкриття Музею ім. Вадима Сідура у стінах закладу освіти громадськість усе частіше бажає сюди завітати: «На сайті нашого НВК є посилання на реєстрацію на екскурсію до музею. Загалом приємно, що і наша школа дотична до створення експозиції. Можливо, це й «крихітні» матеріали про Вадима Сідура, але вони теж тут розташовані. З відкриттям музею торік восени наші учні зголосилися долучитися до проведення екскурсій у музеї паралельно з екскурсоводами».

Дев’ятикласниця Поліна Хилько – одна з тих, хто взяла участь у проведенні екскурсії для однокласниці Вадима Сідура.

«Попередньо ознайомилися з історією життя Вадима Сідура, його творчістю, експонатами у музеї. Окрім того, для сьогоднішнього заходу одягнулися у спеціальну форму, яку носили тодішні гімназистки», – розповіла дівчина.

Водночас директорка школи сучасного образотворчого мистецтва та дизайну імені Вадима Сідура Яна Куницька нагадала, що розробленням дизайну музею, його простором опікувалася школа.

«Наша школа працювала і над створенням реплік робіт Вадима Сідура у музеї. Також надали фото- і друковані матеріали, які школі передав німецький друг митця Карл Альмермахер. Наразі експозиція нараховує близько 30 об’єктів. Це й репліки робіт, які перетворені скульпторами, керамістами у барельєфи. Загалом творчість Вадима Сідура – це концептуальне мистецтво про думку, філософію, війну, біль, любов, життя», – підкреслила Яна Куницька.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook