ГоловнаCуспільство

Методики лікування інсульту в лікарні ім. Мечникова

Щороку в Україні трапляється понад 100 тисяч інсультів, 30-40% помирають в перший місяць. З пацієнтів, що вижили 20-40% повністю або частково залежать від сторонньої допомоги. Про те, як допомагають пацієнтам з інсультом в обласній лікарні ім. Мечникова розповів заступник медичного директора по наданню екстреної медичної допомоги Олександр Толубаєв на прес-конференції у ІА «Мост-Днепр».

Спеціаліст повідомив, що лікарня Мечникова має всі можливості для лікування пацієнтів з ішемічними і геморагічними інсультами. Для цього в штаті працюють досвідчені лікарі-неврологи, нейрохірурги та анестезіологи. Також є можливість проведення комп’ютерної томографії та ангіографії: «Ми застосовуємо методики світової практики – тромболітична терапія, тромбекстракція, хірургічне і ендоваскулярне лікування аневризм і мальформацій».

Олександр Толубаєв зазначив, що спільно з керівництвом Обласного центру медицини катастроф лікарнею ім. Мечникова відпрацьовані маршрути пацієнта з інсультом.

«В 2021 році з діагнозом гострий мозковий інсульт до лікарні госпіталізовано понад 1,5 тисяч пацієнтів – на 60% більше, ніж в попередньому році. Щомісяця майже 200 пацієнтів з інсультом госпіталізується до нашої лікарні. Переважна більшість доставляється у важкому та вкрай важкому стані»,- розповів він.

Заступник медичного директора по наданню екстреної медичної допомоги зауважив, що однією з основних причин виникнення інфарктів є захворюваність на COVID-19.

«За результатами спостережень, відзначається зростання ризику інсульту у пацієнтів з COVID-19 в 3-6 разів і зберігається щонайменше впродовж місяця після одужання. Ризик несприятливого прогнозу у пацієнтів з COVID-19 та ішемічним інсультом в 2 рази вищий, ніж у пацієнтів, що не мають цієї поєднаної патології»,- сказав він.

Спеціаліст зазначив, що своєчасне звернення до лікаря додає шанси на кращий розвиток подій для пацієнта.

«В лікуванні пацієнта з мозковим інсультом є шанс на порятунок – терапевтичне вікно – 4,5 години від початку симптомів. Якщо у вас або близької людини з’явились симптоми: порушення свідомості, зору, мовлення або розуміння мови, раптове запаморочення та втрата рівноваги, рухові розлади в кінцівках, перекос обличчя – не гайте часу та одразу викликайте бригаду швидкої допомоги. При підозрі на інсульт пацієнта доставлять до лікарні та нададуть необхідну допомогу»,- застеріг він.

Олександр Толубаєв додав, що принциповим для лікаря є час початку інсульту , тобто появлення перших симптомів: «Для чіткого і правильного прийняття рішення для всіх членів Інсультної команди ми розробили чек-лист, в яких покроково зазначений алгоритм дій для кожного лікаря».

Для збільшення потужностей лікарні у відділенні нейрореанімації створено Інсультний блок, а також створені додаткові резерви в інсульту відділенні. 

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook