ГоловнаCуспільство

Професійний фактчекер за годину: у Дніпрі для учнів закладів позашкілля провели інтерактивний квест

У Дніпрі для учнів закладів позашкілля організували інтерактивний квест, під час якого за годину їх навчали професійних навичок фактчекінгу. За словами заступниці директора КПНЗ «Дитячо-юнацький центр «Штурм»» ДМР Вікторії Таніч, з початком літніх канікул учні закладів позашкільної освіти Дніпра матимуть більше вільного часу, частину якого вони проводитимуть у взаємодії із соціальними мережами та медіа, які на сьогодні є джерелом не лише цікавої та корисної інформації, а й поширення неправдивих, а часом і небезпечних повідомлень. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Дніпровської міської ради.

«Діти – найвразливіша частина населення, тож ми робимо все можливе, аби убезпечити їх, щоб вони мали змогу відрізняти фейк від правди. На квест ми запросили дітей від 7 до 12 років, вони – активні користувачі смартфонів й іноді краще за дорослих можуть знайти якусь інформацію. Тож важливо, щоб ці можливості вони використовували правильно», –зазначила Вікторія Таніч.

Через ігрову форму представники Ситуаційного центру навчали дітей критичного мислення. Квест розділили на кілька етапів, на яких діти проходили невеличкі іспити з визначення правдивої та неправдивої інформації.

«Пандемія коронавірусу та воєнний стан змусили дітей перейти на дистанційну освіту, тож у них з'явилася потреба постійно користуватись гаджетами. Тим паче на сьогодні дуже важко дитині щось заборонити, важко проконтролювати, що вона робить і який контент в інтернеті споживає. Ба більше, заборони не є ефективними. Єдиний дієвий спосіб навчити дітей бути відповідальними – дати їм знання, освіту, навчити мислити критично. Це допоможе сформувати потужний медіаімунітет та протидіяти дезінформації»,– зазначила директорка КП «Інфо-рада-Дніпро» Альона Чуєва.

Учасниця квесту Анастасія Венілович користується смартфоном та соцмережами більшу частину дозвілля. Дівчина каже: неодноразово зустрічала фейкову інформацію, але не завжди могла її спершу розпізнати.

«Подібний квест допоміг мені дізнатись, за яким принципом я можу розрізнити інформацію. І тепер завжди перед тим як довіряти чи ні, перевірятиму першоджерело, адже це важливий фактор, який допоможе мені дізнатись фейкова інформація чи ні», – зазначила Анастасія.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook