Бути почутим без звуку: в Україні пройшов Міжнародний тиждень глухих

Во вторник, 28 сентября, в пресс-центре ИА «Мост-Днепр» состоялась пресс-конференция на тему «Бути почутим без звуку: в Україні пройшов Міжнародний тиждень глухих».

В пресс-конференции приняли участие:

- Директор КЗО «Криворізька спеціальна школа «Сузір’я» ДОР», голова постійної комісії обласної ради з питань науки, освіти, соціальної політики та праці Анатолій Коломоєць;

- Завідувач дитячим отоларингологічним відділенням КП «Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня» ДОР Ігор Березнюк;

- Вчитель-дефектолог слухового кабінету КЗО «Криворізька спеціальна школа «Сузір’я» ДОР» Наталя Корочкова.

Щороку у вересні світова спільнота відзначає Міжнародний день жестових мов та день глухих. Якщо перша подія була ініційована тільки у 2017 році Асамблеєю ООН, то День глухих було засновано ще у 1951 році. Обидві події покликані привернути увагу суспільства до проблем та потреб людей з порушеннями мовлення та слуху, а також ще раз продемонструвати, що вони мають рівні права з іншими і можуть досягати неабияких результатів, як по життю в цілому, так і у професійній діяльності.

«Щороку у вересні місяці вся світова громадськість в рамках Міжнародного тижня глухих відзначає Міжнародний день жестових мов та день глухих. Ця подія є визначальною для 270-ти млн жителів всієї планети. Вона покликана сформувати нову суспільну філософію щодо людей з порушенням слуху та привернути увагу всіх до цієї проблеми. Мета цих подій полягає і в тому, щоб ознайомити світ із тим, що люди з порушенням слуху мають проблеми із комунікацією та в той же час показати, що вони є повноцінними членами суспільства та мають необмежені таланти та можливості», - сказав Анатолій Коломоєць.

Він додав, що вже декілька років поспіль колектив Криворізької спеціальної школи «Сузір’я» проводить масштабний фестиваль «Без обмежень». В ньому діти із порушеннями слуху демонструють свої таланти та вкотре доводять, що є рівними з іншими.

На фестиваль зазвичай приїжджають гості та учасники з Одеси, Запоріжжя, Миколаєва і театр міміки та жестів «Райдуга» з Києва. Цього річ фестиваль через епідситуацію вимушені були перенести на весну, але він все одно відбудеться і Анатолій Коломоєць запрошує усіх до нього долучатися.

Загалом же, розказав Анатолій Коломоєць, в області функціонує три навчальні заклади, які надають освітні та реабілітаційні послуги дітям з порушенням слуху. Два з них знаходяться у Дніпрі, ще один у Кривому Розі.

У «Криворізькій спеціальній школі «Сузір’я» Дніпропетровської обласної ради допомогу отримують діти із мовленнєвими порушеннями та проблемами зі слухом. Заклад співпрацює з усіма інклюзивно-ресурсними центрами, розказує Анатолій Коломоєць. Звернутися по консультацію до спеціалістів «Сузір’я» може житель будь-якого міста, району чи області. 

«Коли у нас, наприклад, є проблема із зубом, ми йдемо до стоматолога, а не до іншого профільного лікаря. Так і зі спеціальною освітою. Є специфіка закладу, якщо це діти із порушенням слуху, то це сурдопедагог, якщо із порушеннями зору – це тифлопедагог. Це вузька кваліфікована допомога і якщо її надати вчасно, ми бачимо гарні результати. У нас у цьому році випускник з порушенням слуху став чемпіоном України і призером чемпіонату України з легкої атлетики. Дуже багато різних історій гарних і ми пишаємося нашими випускниками», - сказав директор КЗО «Криворізька спеціальна школа «Сузір’я» ДОР», голова постійної комісії обласної ради з питань науки, освіти, соціальної політики та праці. 

Він також додав, що 80% їх випускників цього року вступили до коледжу легкої промисловості, що у Києві. Анатолій Коломоєць наголошує: діти, що навчаються та випускаються зі спеціалізованих закладів, є рівноправними членами суспільства.

Вчитель-дефектолог «Криворізької спеціальної школи «Сузір’я» ДОР» Наталя Корочкова каже, що у роботі з дітьми застосовуються надсучасні методики роботи. Вони не легкі, але за умови співпраці колективу закладу, дитини та батьків досягти вдається неабияких результатів.

«Статистика вражає – порушення слуху має кожна десята людина, серед них високий відсоток припадає саме на дітей. Така малеча повинна отримувати якісну освіту і спеціальна школа «Сузір’я» надає всі умови для того, що дитина повноцінно інтегрувалася в суспільство. Наш колектив надає дітям психологічний супровід та корекцію, індивідуальні заняття із сурдопедагогом з розвитку слухового сприйняття мовлення та формування вимови. В нас є і музично-ритмічна реабілітація, і фізична реабілітація (заняття ЛФК) і лікувальний масаж. 

Сучасні методи навчання дітей з порушеннями слуху передбачають використання жестової мови. У нас впроваджене двомовне навчання. Мається на увазі: українська словесна і українська жестова мова. Це дуже складний процес, але він дає позитивні результати», - сказала Наталя Корочкова.

Анатолій Коломоєць доповнив колегу, що жестовій мові у «Криворізькій спеціальній школі «Сузір’я» ДОР» навчають і батьків:

«Курс гарний. Проводить його для батьків вчитель української жестової мови. Це наша випускниця. Батьки під час курсу виконують домашні завдання разом з дітьми, тому що комунікація має проходити не тільки в закладі освіти, але і за межами», - сказав він.

Також він додав, що цього року Дніпропетровською обласною радою на потреби закладу було виділено майже 4 млн грн.. Це дозволило завершити капітальний ремонт навчальної майстерні, яка є дуже важливою для тутешніх учнів. 

«Ми формуємо допрофесійну компетентність у дітей і в нас тепер є дуже сучасний кабінет кулінарії та кабінет для шиття», - сказав Анатолій Коломоєць. 

Ще в рамках обласної програми «Здоров’я населення Дніпропетровщини на 2020-2024 роки» та за підтримки голови Миколи Лукашука щороку для дітей закуповуються як слухові апарати, так й кохлеарні імплантати, що допомагають чути дітям із сенсоневральною глухотою. Так, зараз проводиться тендер на закупку слухових апаратів на загальну суму 1 432 700 грн. Що стосується кохлеарних імплантатів, то їх область закупила на суму 1 474 500 грн. Взагалі, світова практика демонструє, що потреба у кохлеарних імплантатах на кожен мільйон населення коливається від 5 до 10 одиниць.

«Кохлеарний імплантат – це такий медичний пристрій, який допомагає діткам чути. Є дві його складові: внутрішня та зовнішня. Внутрішню частину ми вживляємо шляхом оперативного втручання. Зовнішня частина – це такий слуховий апарат, який кріпиться до голови та носиться ззовні. Це робота величезної команди: хірургів, реабілітологів, дефектологів, сурдопедагогів та логопедів. Тобто потрібно не тільки зробити операцію, але й реабілітувати дитину. І це дуже важливо, бо без реабілітації не буде результату», - наголосив завідувач дитячим отоларингологічним відділенням КП «Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня» ДОР Ігор Березнюк.

Він додав, в Дніпропетровській області ще з 2006 року діє обласна програма, відповідно до якої закуповуються кохлеарні імплантати.

«Ми очікуємо ще на 2 імплантати за цією програмою до кінця року і відповідно двоє діток отримають можливість почути світ. Так, за світовою тенденцією потреба у таких медичних пристроях складає приблизно 5-10 імплантатів на 1 млн населення. Тобто, якщо примірити цей показник на Дніпропетровську область, то це приблизно 20-30 імплантатів на рік. Але це все залежить від скринінгової діагностики. На жаль, поки ми маємо лише кілька пологових у Дніпрі, де є отоакустична емісія, яка дозволяє перевіряти слух у новонароджених та одразу виявляти порушення слуху», - сказав Ігор Березюк.

Завідувач дитячим отоларингологічним відділенням КП «Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня» ДОР закликав батьків прислухатися та пильно спостерігати за своєю малечею. А у разі появи підозр, що дитина погано чує, або у разі затримки речового мовлення одразу звертатися до лікаря.

«Дуже багато діток, які в три-чотири роки ще не розмовляють. Це може бути проблема, як неврологічна, так і пов’язана із порушеннями слуху. Батьки мають розуміти , що глухота або погіршення суху – це не вирок. У нас є спеціальні медичні пристрої, які допомагають діткам чути та розвиватися».

Повний спектр послуг з діагностики слуху, а це і отоакустична емісія, і аудіометрія, і тимпанометрія та КСВП, можна отримати на базі Центру слуху КП «Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня» ДОР, каже Ігор Березюк.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook