ГоловнаАнтикризова медіа-платформа

Електронні сервіси ДПС України

Сьогодні, 30 листопада, у прес-центрі ІА «Мост-Днепр» пройшла прес-конференція на тему: «Електронні сервіси ДПС України».

У прес-конференції взяла участь:

  • Начальник управління електронних сервісів ГУ ДПС у Дніпропетровській області Алла Свірська.

Нещодавно на вебпорталі ДПС було запроваджено низку електронних сервісів, які забезпечують дистанційне спілкування громадян з податковими органами. На сьогодні електронними сервісами ДПС активно користуються вже понад 3,2 мільйони платників. Про це розповіла начальник управління електронних сервісів ГУ ДПС у Дніпропетровській області Алла Свірська.

Збільшення кількості та постійний розвиток оцифрованих сервісів сприяють зростанню кількості їх користувачів.

За словами експерта дуже зросла популярність таких сервісів ДПС як:

  • InfoTAX, що надає платникам можливість через месенджери Telegram та Viber отримувати актуальну інформацію про стан розрахунків з бюджетом, результати обробки документів, строки подання звітності та сплати податків тощо;
  • «E – повернення», який спрощує процедури повернення помилково або надмірно сплачених платежів;
  • Сервіс оперативного і автоматизованого повідомлення суб’єктів господарювання про сплив терміну чергового платежу за ліцензію, призупинення дії ліцензії або анулювання ліцензії на певний вид діяльності;
  • Сервіс «Пошук акцизної марки», який дозволяє громадянам не тільки перевіряти легальність походження алкогольних напоїв та тютюнових виробів, але й надає можливість здійснювати громадський контроль за обігом підакцизних товарів;
  • База знань, яка на сьогодні містить понад 11 тисяч відповідей на запитання щодо застосування норм податкового та іншого законодавства. Оскільки з 1 вересня 2021 року стартувало одноразове (спеціальне) добровільне декларування, Базу знань доповнено новою тематикою «Збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування».

Алла Свірська відмітила: «Також з 1 вересня на вебпорталі ДПС було відкрито рубрику «Онлайн навчання», яка стала частиною Системи управління знаннями, запровадженою ДПС. У рубриці розміщено онлайн уроки, інформаційні та презентаційні матеріали з питань електронних сервісів».

Начальник управління електронних сервісів ГУ ДПС у Дніпропетровській області нагадала, що з 24 серпня 2021 року Державною податковою службою було впроваджено Інтерактивну податкову карту України, яка є частиною окремого проекту е-податки Національної програми інформації.

«Інтерактивна податкова карта України дає змогу в онлайн режимі у будь-який час без звернення до органів ДПС отримувати актуальну податкову інформацію щодо агрегованих показників в частині сплачених сум податкових платежів, нарахованих податкових зобов’язань сум податкового боргу, надміру сплачених сум та суми платежів, які сплачені та будуть нараховані у наступних періодах»,- сказала вона.

Експерт відмітила, що найпотужнішим та найпопулярнішим сервісом Державної податкової служби залишається Електронний кабінет.

«Електронний кабінет надає широкий спектр електронних послуг, за допомогою яких платники можуть комфортно реалізовувати свої права і обов’язки дистанційно»,- розповіла Алла.

Спеціаліст додала, що користуватися Електронним кабінетом стало ще простіше. 

«Мінцифри та ДПС спростили вхід до цього сервісу. На вибір користувача вхід до приватної частини Електронного кабінету здійснюється після проходження електронної ідентифікації онлайн одним з наступних способів:

  • За допомогою кваліфікованого електронного підпису будь-якого надавача електронних довірчих послуг,
  • Ідентифікації через id.gov.ua (MobileID та BankID),
  • Через мобільний додаток «Дія»», - проінформувала вона. 
Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook