Застосування суб'єктами господарювання РРО та програмних РРО

Сьогодні, 27 лютого, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему: «Застосування суб'єктами господарювання РРО та програмних РРО».

У прес-конференції взяв участь:

  • Заступник начальника відділу якості перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Роман Дудник. 

Заступник начальника відділу якості перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Роман Дудник повідомив, що під час дії воєнного стану Головне управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області продовжує працювати та надавати послуги субєктам господарювання та громадянам.

Спеціаліст розповів, що до Податкової служби від громадян надходять звернення:

  • про неможливість розрахуватись на господарських одиницях банківськими картками;
  • про можливі ухиляння суб'єктів господарювання від оподаткування, а саме проведення розрахункових операцій без застосування касової техніки, здійснення господарської діяльності без отримання відповідних дозвільних документів, використання праці найманих працівників без належного оформлення, та інше.

«Ситуація з вчиненням СГ вищезазначених порушень є неприпустимою та набуває важливого соціального та морального значення. З метою уникнення непорозумінь з працюючим бізнесом у цей надскладний для всіх час, ГУ ДПС у Дніпропетровській області проводиться розширена роз’яснювала компанія серед платників податків»,- сказав Роман Дудник.

Завдяки проведеній роботі, спостерігається позитивна динаміка використання на господарських одиницях при проведенні розрахунків банківських платіжних засобів, а також використання на господарських одиницях найманих працівників з належним офіційним працевлаштуванням.

«Ми намагаємось усіма можливими заходами довести до суб’єктів господарювання необхідність працювати в правовому полі з виконанням норм законодавства»,- додав він.

Фахівець акцентував, що Податкова служба не може залишати без уваги звернення громадян, листи від інших державних органів або установ з інформацією про вчинення правопорушень податкового законодавства при роботі господарських одиниць бізнесу.

На таких господарських одиницях спеціалісти зобов’язані здійснити аналіз здійснення господарської діяльності та вжити відповідні заходи по підтвердженню або спростуванню фактів наведених в зверненнях або листах.

«Щодо діючих норм законодавства. Норми Закону України №265/95 «Про застосування РРО в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» розповсюджуються на всіх суб’єктів господарювання. Тому всі СГ повинні бути обізнані в вимогах даного Закону, та неухильно його дотримуватись»,- проінформував спікер.

З початку 2022 року всі суб'єкти господарювання, у тому числі фізичні особи платники єдиного податку з ІІ по ІV груп повинні в своїй діяльності використовувати належним чином зареєстровану касову техніку. Таким чином, при проведенні розрахункових операцій всі суб’єкти господарювання повинні використовувати належним чином зареєстровану касову техніку, та видавати споживачам розрахункові документи встановленої форми в паперовому або електронному вигляді.

Відповідно до статті 9 Закону №265 платники єдиного податку І групи мають право здійснювати господарську діяльність без використання касової техніки. До І групи платників податків відносяться суб’єкти господарювання з загальним обсягом доходу (167 мінімальних зарплат), діяльність яких пов’язана з роздрібною торгівлею на ринках та надання побутових послуг населенню.

Також Роман Дудник звернув увагу, що на сьогоднішній день відсутні зміни в законодавстві щодо можливості проведення розрахункових операцій без застосування зареєстрованої належним чином касової техніки. Отже, при проведенні розрахункових операцій СГ зобов’язаний видавати споживачам розрахункові документи встановленої форми.

Для тих суб’єктів господарювання, які працюють з програмними РРО внесені зміни в Закон № 265/95, та зазначено, що програмний РРО може працювати в режимі ОФФЛАЙН необмежену кількість часу.

Відповідно до останніх змін в законодавстві зняті всі обмеження щодо проведення фактичних перевірок. Податкова служба має право та повинна здійснювати проведення фактичних перевірок. Але за словами Романа Дудника податківці додають всіх зусиль для зменшення кількості таких перевірок.

«Підсумовуючи вищесказане, вкотре нагадую, суб’єкти господарювання повинні при проведенні розрахунків надати право споживачеві розрахуватись платіжною карткою та видати розрахункові документи встановленої форми в електронному або паперовому вигляді»,- резюмував заступник начальника відділу якості перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Роман Дудник.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook