ГоловнаCуспільство

Перетворення стандартних бібліотек на сучасні хаби: як пройшла сесія «Міські бібліотеки Дніпра. Майбутнє»

Перетворення стандартних бібліотек на сучасні хаби: як пройшла сесія «Міські бібліотеки Дніпра. Майбутнє»

У Дніпрі 15 липня вперше пройшла стратегічна сесія «Міські бібліотеки Дніпра. Майбутнє». Зустрілися представники міської влади, позаштатна радниця міністра культури та інформаційної політики України, бібліотекарі міста та громадськість (майже сотня людей). Усе для того, щоб обговорити перетворення бібліотек Дніпра на сучасні простори, де можна почитати не тільки книжку, а й випити кави, послухати безкоштовну освітню лекцію. Водночас питання реорганізації стоїть на державному рівні, – зазначають організатори стратегічної сесії.Про це повідомили в прес-службі Дніпровської міської ради.

«Це виклик часу, це виклик держави, ви знаєте, що сьогодні у Верховній Раді розглянуть законопроєкт (про внесення змін до Закону «Про бібліотеки і бібліотечну справу» – ред.), який змінить наші бібліотеки, – це будуть публічні бібліотеки, і одна система, що об’єднуватиме дітей та батьків. Ми у форматі діалогу поговоримо із спільнотою бібліотекарів Дніпра, вислухаємо громадськість. Ми разом плануємо напрацювати рішення, які допоможуть реорганізації і оновленню бібліотек міста», – розповіла заступниця міського голови, директорка департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Ксенія Сушко.

У сучасному світі бібліотека – це соціальний простір, вважає фасилітаторка, співзасновниця БФ «Бібліотечна країна» Тамара Сухенко, бо наразі основний фокус йде не на книжки, а на людей. І бібліотеки у Дніпрі поступово повинні перетворюватися на комунікаційний майданчик, де можна спілкуватися, зустрічатися з однодумцями, робити спільні освітні проєкти і читати.

«У форматі діалогу ми сьогодні розширятимемо межі стандартної роботи бібліотеки. Щоб приходила молодь, там повинні бути свіжі та актуальні книжки (оновлення бібліотечного фонду), а також створення медіапростору, де ти можеш бути учасником дискусії, побувати на безкоштовному коворкінгу – спільному просторі, де об'єднуються люди з різною зайнятістю, і для молоді (студентства) це дуже важливо. А до всього того можна випити кави та погортати сучасну та цікаву книжку», – поділилася позаштатна радниця міністра культури та інформаційної політики, креативна директорка міжнародного книжкового фестивалю «BookSpace» Юлія Лактіонова.

І одне з головних питань на сесії – законотворчість, – поділився голова БФ «Бібліотечна країна» Ігор Степурін: «Із ухваленням змін до Закону «Про бібліотеки і бібліотечну справу» стане менше бар’єрів, наприклад, можна буде відкривати книгарні одразу у бібліотеці, заклади зможуть надавати платні послуги, і бібліотеки не можна буде зачиняти чи припиняти їх діяльність без згоди громад».

«Ми бачимо, що людей не влаштовує те, що зараз є з бібліотеками. Ми повинні їх модернізовувати. У наших планах створювати так звані хаби і єдину систему, де буде цікаво і дитині, і дорослому. Плануємо зробити і кав’ярні, і навіть єдину електронну систему (електронні книжки, аудіокнижки тощо)», – сказала голова постійної комісії з питань освіти, культури, молоді та спорту Дніпровської міської ради Наталя Демідова.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook