ГоловнаCуспільство

Як людям з інвалідністю у Дніпрі допомагають залишатися соціалізованими

У Дніпрі людям з інвалідністю допомагають залишатися соціалізованими. Для цього працює спеціальна служба «Соціальне таксі». Послуга безкоштовного перевезення доступна для людей з I та II групою захворювання опорно-рухового апарату та особам з порушеннями органів зору, які мають I групу інвалідності. Сьогодні, 30 жовтня, 11 людей з інвалідністю приїхали на екскурсію до Музею історії Дніпра, який і запропонував їм таку подорож. Це реалізація проєкту «Доступний Музей історії Дніпра». 

Одна з відвідувачок експозиції 83-річна пані Зоя. Це її перший візит до музею. Каже, зазвичай користується «Соціальним таксі» для більш нагальних потреб, наприклад, їздить до лікарні.

«Я вдячна, що мене запросили, не забувають. Я навіть не знала, що такий музей існує, тому було дуже цікаво. Послугою «Соціальне таксі» користуюсь часто, дуже добре, що вона є. Усі водії дуже чемні, уважні», – поділилась Зоя Недашкевич. 

Гостям провели екскурсію та показали фільм про історію Дніпра. Захід тривав трохи більше ніж годину. Зручні умови для людей з інвалідністю – спільна заслуга Музею історії Дніпра та Українського культурного фонду. 

«Ми маємо екскурсії та книгу з історії Дніпра шрифтом Брайля, тактильну мнемосхему, яка допоможе людям з проблемами зору краще орієнтуватися в музеї. Одним із елементів проєкту було створення сучасного аудіогіду українською та англійською, текстового супроводу для людей з вадами слуху та спеціального аудіогіду, підготовленого з урахуванням рекомендацій тифлопедагога для людей з вадами зору», – поділився заступник директора з наукової роботи Музею історії Дніпра Святослав Чирук. 

У Дніпрі послугою «Соціальне таксі» користуються 780 людей з інвалідністю, з них 10 – ВПО. Замовляти поїздку необхідно заздалегідь, бажано за 10 днів. 

«Кожна особа і кожна громадська організація, що стоять на обліку для перевезення, мають право на 4 поїздки на місяць тривалістю не більше ніж 3 години на день, але в окремих випадках кількість може бути збільшена. Групові перевезення здійснюються 4 рази на місяць до 8 годин. В автопарку відділу «Соціальне таксі» 6 автомобілів. Вони обладнані гідравлічними підйомниками та пандусами. До повномасштабного вторгнення щороку автопарк поповнювався одним авто», – зазначив Роман Ціпура, начальник відділу щодо надання транспортних послуг «Соціальне таксі» Міського центру соціальної допомоги ДМР.

Аби почати отримувати послугу «Соціальне таксі», необхідно надати пакет документів до центру соціальної допомоги: посвідчення особи з інвалідністю або пенсійне, копію довідки МСЕК, паспорт та ідентифікаційний номер. Також це можна зробити через «Кабінет мешканця» на сайті міськради або надіслати документи через вайбер за номером: 098-165-91-91.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook