ГоловнаКоментарі

Сімейна медицина: рівняння на Захід

Сімейна медицина: рівняння на Захід

Вже понад рік триває процес модернізації охорони здоров'я у Дніпропетровській області, одним з головних завдань якого є розвиток сімейної медицини. Про зроблене у цьому напрямі розповів заступник голови Дніпропетровської обласної ради по виконавчому апарату з питань супроводження реформування системи охорони здоров'я Володимир Павлов.

— Володимире Олексійовичу, чому саме впровадження сімейної медицини — одне з першочергових завдань процесу модернізації охорони здоров'я на Дніпропетровщині?

— Та модель медичної галузі, що існувала в нас до початку модернізації охорони здоров'я, застаріла, і як результат — 90% жителів нашої країни не задоволені якістю надання медичних послуг. Тому зміни були необхідними. У цьому впевнені як пацієнти, так і медичні працівники. Сімейна медицина — не вигадана нами схема, а шлях, яким пішов весь цивілізований світ. У таких країнах, як Канада, Франція, Германія, Данія, Ізраїль, де впроваджена найбільш успішна система медичного обслуговування, медична допомога на первинному рівні надається саме сімейними лікарями. Ця практика приносить результати, адже завдяки високому рівню підготовки сімейних лікарів 80% випадків звернень до лікарів вирішується на рівні сімейної медицини. А ті, кому потрібна медична допомога вузькопрофільного спеціаліста, отримують направлення в стаціонар.

— Що саме входить до обов'язків лікаря загальної практики — сімейної медицини?

— Особливість професії сімейного лікаря полягає в тому, що він дійсно стає членом родини. Головним обов'язком сімейного лікаря є профілактика та попередження захворювань. Коли лікар спостерігає за станом здоров'я всієї родини протягом тривалого часу та знає всі особливості здоров'я кожного її члена, він може не тільки своєчасно виявити захворювання, а й попередити його. Наведу приклад. Завітавши до хворого, сімейний лікар огляне не тільки його, а й всіх членів родини. Він надасть потрібні рекомендації щодо стану здоров'я членів сім'ї, порадить профілактичні заходи і таким чином зробить все можливе, щоб хвороба не торкнулась більше нікого.

Через те, що сімейний лікар може виявити симптоми захворювання ще на ранніх стадіях та вчасно зайнятися лікуванням, рівень здоров'я всієї родини підвищується.

— Чим відрізняється професія сімейного лікаря від дільничного терапевта чи педіатра?

— У сімейного лікаря коло обов'язків набагато ширше, ніж у терапевтів та педіатрів. Він займається і профілактикою, і лікуванням захворювань у населення.

Сімейний лікар обслуговує і дітей, і дорослих — всю родину. Адже сімейний лікар опановує всі необхідні для цього спеціальності і є компетентним у цих питаннях. Як я вже казав, головним обов'язком сімейного лікаря є профілактика та своєчасне виявлення захворювання. Сімейний лікар ставить діагноз та в разі необхідності направляє пацієнта до вузькопрофільного спеціаліста. Так би мовити, формує «маршрут» пацієнта. Раніше такого не було і замість того, щоб відразу почати лікування, пацієнт витрачав багато часу на відвідування спеціалістів, на те, щоб йому поставили діагноз тощо. А в медицині, час — один з головних чинників.

— Як саме на Дніпропетровщині розвивається сімейна медицина?

— Вже скрізь по області створені центри первинної медико-санітарної допомоги. Це медичні установи, що підпорядковують амбулаторії сімейної медицини, фельдшерсько-акушерські та медичні пункти. В амбулаторіях сімейної медицини медичну допомогу надають сімейні лікарі, терапевти, педіатри, акушери-гінекологи, а також деякі вузькопрофільні спеціалісти. В області працює 53 таких центри, що включають в себе 379 амбулаторій загальної практики — сімейної медицини.

— Скільки нині у Дніпропетровській області працює лікарів загальної практики — сімейної медицини? Чи задовольняє ця кількість потреби населення?

— У Дніпропетровській області працює 450 сімейних лікарів, які обслуговують 30% населення області. Для повного укомплектування усіх центрів первинної медико-санітарної допомоги необхідно 2305 лікарів загальної практики — сімейної медицини. Хочу зазначити, що практикуючі терапевти та педіатри розуміють, наскільки популярною стає професія сімейного лікаря, і за власним бажанням проходять спеціалізацію за сімейною медициною. В минулому році було підготовлено 169 сімейних лікарів, цього року буде підготовлено ще 242 сімейних лікаря, і така динаміка збережеться до повного забезпечення необхідної кількості лікарів.

— Як саме проходить підготовка та перепідготовка сімейних лікарів?

— Щодо підготовки сімейних лікарів, то зазначу, що задовго до впровадження процесу модернізації охорони здоров'я у Дніпропетровській області, ще на початку 90-х років на базі Дніпропетровської медичної академії була відкрита кафедра сімейної медицини, де почали готувати сімейних лікарів. З тих пір фахова підготовка за спеціальністю «сімейний лікар» триває і, більш того, набирає обертів. Це дійсно стає затребуваною та популярною професією. Шість років студенти опановують професію лікаря, після чого 2 роки в інтернатурі отримують спеціальність «лікар загальної практики — сімейної медицини».

Перепідготовка практикуючих лікарів-терапевтів та педіатрів проходить на кафедрі сімейної медицини факультету післядипломної освіти медичної академії.

Окрім того, нещодавно я побував у Новомосковську, Дніпродзержинську та Кривому Розі. У всіх цих містах також готують сімейних лікарів. Наприклад, у Дніпродзержинську був організований виїзний цикл Харківської медичної академії післядипломної освіти за напрямом «сімейна медицина», де сімейних лікарів готували без відриву від роботи. Кожного року там готують одразу 40 лікарів загальної практики — сімейної медицини.

У 2011 році на базі Підгородненської амбулаторії було відкрито перший в Україні навчально-методичний центр для підготовки сімейних лікарів. Тут проходять навчання лікарі - інтерни, а також освоюють практичні навички сімейні лікарі.

— Яка мотивація у практикуючих лікарів та майбутніх лікарів обирати для себе професію сімейного лікаря?

— На Дніпропетровщині реалізується програма «місцевих стимулів» та заохочень для підтримки сімейних лікарів усіх міст і районів області. Медичні працівники загальної практики — сімейної медицини забезпечуються пільговим проїздом, мобільним зв'язком, надбавками до заробітної плати, спеціалізованим автотранспортом, комп'ютерною технікою та житлом. Для сімейних лікарів та медсестер підвищена заробітна плата. Нині впроваджуємо систему диференційованої оплати праці. Тобто сімейний лікар отримує заробітну плату в залежності від кількості та якості виконаної роботи. Таким чином, зроблено все, щоб лікарі були мотивовані надавати якісну медичну допомогу.

— Як покращилась матеріальна база амбулаторій сімейної медицини?

— Хочу сказати, що ніколи ще медична галузь не фінансувалася в такому обсязі, як зараз. Цього року у всіх амбулаторіях будуть проведені ремонти. За ініціативи обласної влади з обласного та місцевого бюджетів на ремонти амбулаторій та фельдшерсько-акушерських пунктів виділено близько 27 млн. грн. Лікувальні заклади оснащуються сучасним обладнанням. Якщо у минулому році для закладів первинної допомоги було закуплено обладнання на суму 1,25 млн. грн., то вже за цей рік ця сума збільшена у 2,5 рази та становить 3,22 млн. грн.

— Які результати слід очікувати від впровадження сімейної медицини на Дніпропетровщині?

— Основна мета процесу модернізації охорони здоров'я — збільшити тривалість життя наших громадян та покращити рівень їх здоров'я через підвищення якості та доступності медичних послуг.

Інтерв’ю підготувала: Людмила Маслова (газета «Зоря»)

 

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook