Використання IT-сервісів ДПС України

У четвер, 29 липня, в прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» відбулась прес-конференція на тему «Використання IT-сервісів ДПС України»

У прес-конференції взяла  участь:

- Начальник управління електронних сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Алла Свірська.

Начальник управління електронних сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Алла Свірська розповіла, що ДПС є одним з лідерів у напрямку розвитку онлайн-сервісів. Цифрова економіка – пріоритет для  команди податківців: «На вебпорталі Державної податкової служби України запроваджено низку електронних сервісів, які забезпечують спілкування з податковими органами дистанційно, без особистих візитів до служби.

Наприклад:

«Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», за допомогою якого можна перевірити потенційних бізнес-партнерів щодо сумлінності сплати податків до бюджету;

«Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР)», в якому представлена офіційна позиція Державної податкової служби України по всіх напрямах чинного податкового законодавства. За допомогою цього сервісу платники мають змогу слідкувати за наданням роз'яснень та змінами у податковому законодавстві;

Сервіс «Пульс» для надання інформації про неправомірні дії чи бездіяльність (можливі корупційні ризики) посадових осіб ДПС та її територіальних органів;

«Декларування громадян», де розміщені матеріали роз’яснювального характеру з питань декларування громадянами доходів;

«Дані Реєстрів волонтерів АТО», які містять інформацію про фізичних осіб – благодійників;

Чат-бот для опрацювання звернень платників через канали комунікації у популярних месенджерах Viber, Telegram, Web-чат;

«Кваліфікований надавач електронних довірчих послуг ІДД ДПС» для отримання безкоштовного  кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

«Електронний кабінет», за допомогою якого фізичні особи та суб’єкти господарювання можуть отримувати послуги від податкової служби в режимі онлайн.

Інформаційні системи ДПС працюють 24/7, а більшість сервісів  працюють 24/7/365.

Побудова е-ДПС є важливою складовою розбудови цифрової держави загалом. Саме тому в податковій підтримують важливі державні проекти цифрової траснформації, які дозволяють цифровізувати Україну у всіх сферах та на всіх рівнях – від загальнонаціонального до місцевого», - розповіла вона.

Вона повідомила, що у 2020 році ДПС України реалізовано понад 10 успішних проектів, серед яких зокрема:

Єдиний рахунок – комфортний спосіб сплати податків, оскільки скорочує платникам фінансові витрати і час на формування розрахункових документів. Через єдиний рахунок можна сплатити всі поточні платежі, податковий борг за такими платежами та недоїмку з єдиного внеску, грошові зобов'язання, які визначено на підставі податкових повідомлень-рішень. З початку року єдиний рахунок для сплати податків використовують 2 тис. осіб; у Дніпропетровській області станом на 29.07.2021 – 201 СГ є користувачами єдиного рахунку.

Програмний РРО, функціонал якого постійно вдосконалюється для того, щоб зробити максимально зручним для користувачів. Наразі в податковій працюють над його Webверсією, версією для девайсів з iOS (iOS – мобільна операційна система для смартфонів, планшетів, програвачів, які розробляються та випускаються американською компанією Apple).

Е-малятко, де можна зареєструвати народження дитини та отримати свідоцтво про народження дитини, а також замовити до 9 інших державних послуг, потрібних для новонародженої  дитини, зокрема,  реєстрація в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків (присвоєння дитині номеру платника податків). Так, комплексною послугою реєстрації дитини в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків під час державної реєстрації народження дитини «єМалятко» вже скористались понад 96 тис. осіб, з них в Дніпропетровській області з початку року скористались 5990 осіб.

Послуга ІД – 14, яка дозволяє отримати паспорт громадянина України з безконтактним електронним носієм вперше особі у віці з 14 до 18 років з одночасною реєстрацією у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків. Послугу реєстрації особи в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (віком 14 – 18 років) під час оформлення паспорта громадянина України у формі картки вперше «ID14» отримали 78 тис. осіб, з них в Дніпропетровській області з початку року отримали 2088 осіб.

Цифровий номер платника податків («єРНОКПП»), який є цифровим аналогом паперового документа, що підтверджує реєстрацію фізичної особи в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (картки платника податків). Він надає можливість через портал «Дія» отримати всі свої дані, що є в державних органах. Наразі понад 5 млн. осіб  скористались такою послугою.

Сервіс «InfoTAX», за допомогою якого платники через Телеграм – канал або Viber  мають можливість отримання всіх своїх даних, які є в органах ДПС. Чат-бот InfoTAX у месенджерах Telegram та Viber надає понад 20 актуальних сервісів. У 2021 році більше ніж у 3 рази зросла кількість користувачів InfoTAX та наразі становить більше 36 тис. осіб;

«Е – повернення» для спрощення процедури повернення помилково та/або надміру сплачених платежів.

Протягом 2021-2023 років передбачається реалізація наступних глобальних проектів:

Е-акциз - цифрова трансформація контролю за виробництвом та обігом товарів;

Е-РРО - цифрова трансформація контролю за дотриманням порядку проведення розрахункових операцій;

Е-податки - цифрова трансформація адміністрування податків, зборів, платежів, єдиного внеску.

За її словами, зазначені сервіси допоможуть зробити процеси сплати податків швидшими, ефективнішими та максимально прозорими.

 

ДПС постійно удосконалює цифрову інфраструктуру з метою створення комфортних умов для ведення бізнесу.

Так, для зручності платників податків в ДПС працює сервіс оперативного і автоматизованого повідомлення суб’єктів господарювання про сплив терміну чергового платежу за ліцензію, призупинення дії ліцензії або анулювання ліцензії на певний вид діяльності.

Повідомлення про необхідність внесення чергового платежу за ліцензію автоматично формується та направляється суб’єкту господарювання засобами електронного зв’язку за 30, за 20, за 10 та за 5 днів до настання терміну сплати за ліцензію.

Це дозволяє підвищити якість надання адміністративних послуг та поліпшує сервіс у сфері ліцензування відповідних видів діяльності, на провадження яких суб’єкти господарювання отримали ліцензії.

 

Також Державна податкова служба України приділяє значну увагу сфері відкритих даних. Адже сфера відкритих даних – важливий компонент цифрової трансформації, підвищення прозорості та підзвітності органів влади. У 2020 році ДПС увійшла в трійку фіналістів «Open Data Government Awards» - за найвищі стандарти публікації відкритих даних центральними органами виконавчої влади. ДПС постійно підтверджує свою відкритість шляхом оприлюднення нових наборів даних, якими користується значна кількість громадськості для службових та/або власних цілей.

 

Портал «Дія»

Хочеться окремо зупинитися на взаємодії ДПС України з з Міністерством цифрової трансформації з питань розвитку онлайн-сервісів. Одним з важливих проектів цифрової трансформації є обмін електронними даними між ДПС та іншими державними органами, зокрема, порталом «ДІЯ», з використанням технічних рішень системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів «Трембіта».

Одним з пріоритетів для нас є інтеграція з порталом «Дія» – порталом, який дійсно забезпечує прозорість, простоту та зручність надання державних послуг громадянам та бізнесу онлайн.

«Дія» (Держава і я) - це єдиний державний вебпортал електронних послуг, де можна отримати всі послуги онлайн. Мобільний застосунок «Дія» - це застосунок, в якому усі потрібні документи знаходяться в одному місці – у вашому смартфоні. 

Завдяки спільній роботі Міністерства цифрової трансформації та Державної податкової служби відтепер деякі сервіси податкової доступні фізичним особам на двох платформах – в Електронному кабінеті та на Порталі Дія. Це дає громадянам можливість обирати найбільш зручний формат свого спілкування з державними органами.

На деяких доступних онлайн сервісах я вже зупинялась – це Е-Малятко та ІД-14.

З травня 2021 року ДПС запроваджено нові електронні послуги в розділі «Мої податки» на порталі «Дія» та у мобільному застосунку «Дія»:

- Подання декларації платника єдиного податку. Отримати цю послугу можуть фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку 1-3 груп, які:

- не мають найманих працівників;

- не є платниками ПДВ;

- не змінювали групу оподаткування з початку 2021 року;

- не перебувають у процесі припинення підприємницької діяльності.

Надіслана декларація може проходити обробку в ДПС до 24 годин. За результатом перевірки платник отримає повідомлення, що декларацію прийнято, або була виявлена помилка, яку необхідно виправити, та подати декларацію ще раз. Повідомлення про статус декларації прийде на електронну адресу. Також воно буде доступним у розділі «Зверніть увагу» в кабінеті громадянина на порталі «Дія».

- Отримання довідки про доходи – відомостей з Державного реєстру фізичних осіб про виплачені доходи та утримані з них податки. Цю послугу може отримати будь-який громадянин України старше 18 років.

- Перегляд реєстраційних та облікових даних про платника, даних про банківські рахунки та стану його розрахунків з бюджетом.

- Перегляд раніше поданих декларацій.

- Сплата податків, де можна сплатитиєдиний податок та ЄСВ.

 

Також у розділі «Підприємництво» або у розділі «Створення бізнесу» доступна низка інших сервісів, які пов’язані з податковими питаннями:

- автоматична реєстрація ФОП. Тут можна зареєструвати фізичну особу підприємцем, обрати загальну чи спрощену систему оподаткування. Реєстрація відбувається в автоматичному режимі без участі державного реєстратора.

- закриття ФОП. Тут можна надіслати онлайн-форму щодо закриття ФОП. Підписана заява автоматично надсилається до реєстратора, інформація про закриття надсилається до податкової служби.

- внесення змін про ФОП. Тут можна змінити інформацію про ФОП, що зберігається в Єдиному державному реєстрі. Зокрема, внести зміни до громадянства, видів економічної діяльності, контактної інформації фізичної особи-підприємця. Звертаємо увагу, що внести зміни до номеру платника податків (паспортних даних), прізвища, ім'я, по батькові, місця проживання/місцезнаходження наразі доступно тільки офлайн.

 

Щоб отримати послуги в «Дії», необхідно зареєструватись чи авторизуватись в кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису або BankID. Звертаємо увагу, що 17 травня цього року Мінцифри  запустило нову послугу - «Дія.Підпис». Це кваліфікований цифровий підпис, що дозволяє авторизуватися на різних порталах держпослуг. Платники отримують доступ до сервісу онлайн, підписуючи документи прямо у смартфоні.

Також ви можете створити Дія.Підпис у мобільному застосунку «Дія», за умови, якщо в «Дії» у вас є ІD-картка або закордонний паспорт. 

Звертаємо увагу, що авторизація за допомогою КЕП «Дія» вже працює на порталі ДПС – з її допомогою можна зайти в кабінет платника. Для цього потрібно відсканувати через додаток QR-код.

 

Шеринг

 

ДПС України активно використовує шеринг документів додатку «Дія». Починаючи з 01.06.2021 з метою реалізації норм чинного законодавства щодо застосування Е-паспорта Державною податковою службою України  було забезпечено підключення ІТС ДПС до Порталу «Дія» та розроблено нове програмне забезпечення, за допомогою якого посадовими особами ДПС під час надання адміністративних послуг у Центрах обслуговування платників здійснюється перевірка достовірності (валідація) та отримання (шеринг) електронних копій цифрових документів.

Відображення Е-паспорту з мобільного додатку «Дія» може застосовуватись під час проведення процедур, пов’язаних з реєстрацією, внесенням змін, видачею документів (відомостей) з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків, та надання інших адміністративних послуг.

Е-паспорт платники податків можуть пред’явити замість та без додаткового пред’явлення ID-картки та закордонного паспорта, документів про реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Зазначеною послугою скористались 1000 фізичних осіб. Адже Е-паспорт – це зручно.

Станом на поточний момент для шерингу доступні такі види документів:

•        паспорт громадянина України у формі ID-картки (е-паспорт);

•        біометричний закордонний паспорт громадянина України (е-паспорт для виїзду за кордон);

•        свідоцтво про народження (е-свідоцтво);

•        Довідка внутрішньо переміщеної особи (ВПО);

•        РНОКПП (єРНОКПП).

 

Електронний кабінет

Хочеться зупинитись на самому потужному та популярному сервісі Державної податкової служби – Електронному кабінеті.

Адже одним із основних податкових сервісів є подання звітності в електронному вигляді, який є пріоритетним напрямком у розвитку партнерських стосунків між центральними органами виконавчої влади та суб’єктами господарювання. На сьогодні 3,2 млн користувачів Електронного кабінету мають можливість використовувати понад 100 сервісів, які постійно оновлюються та удосконалюються із урахуванням змін законодавства.

В Електронному кабінеті створено комплексну систему захисту інформації з підтвердженою відповідністю. Такий захист інформації забезпечено відповідно до вимог нормативно-правових актів у галузі технічного захисту інформації та засвідчено Атестатом відповідності, зареєстрованим в Адміністрації Держспецзв’язку.

Постійне розширення функціоналу Електронного кабінету зводить особисте спілкування з контролюючими органами до мінімуму, що, у свою чергу, убезпечує платника, особливо в умовах дії карантину, від близьких контактів, які можуть мати негативні наслідки для здоров’я.

Електронний кабінет складається із двох функціональних частин: відкритої  (загальнодоступної) та приватної (особистого кабінету).

Усі користувачі без використання кваліфікованого електронного підпису (далі - КЕП) мають доступ до відкритої (загальнодоступної) частини Електронного кабінету.

Вхід до приватної частини (особистого кабінету) здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн:

- з використанням КЕП будь-якого акредитованого центру сертифікації ключів – кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг,

- Інтегровану систему електронної ідентифікації - id.gov.ua  (MobileID та BankID),

- за допомогою мобільного застосунку «Дія». Мінцифри та ДПС спростили вхід до Електронного кабінету. Для швидкого входу користувач може скористатися QR-кодом:

·       обрати спосіб входу Дія та «Отримати код»;

·       відсканувати QR-код;

·       підтвердити особу через мобільний додаток «ДІЯ» та підписати Запит.

 

Нещодавно для зручності користувачів в Електронному кабінеті реалізовано нові можливості. Так, платники мають змогу:

- подати повідомлення про використання Є-рахунку та отримати квитанції про включення платника до Реєстру платників, які використовують Є-рахунок;

- отримати доступ до реєстру платників, які використовують Є-рахунок;

- використовувати платіжні системи ГЕРЦ та Свіфт Гарант (крім існуючих);

- отримати відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді, засвідчених кваліфікованою електронною печаткою ДПС;

- реєстрації акцизних накладних/розрахунків та податкових накладних/розрахунків коригування до акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних за новими формами;

- доповнити облікові даних інформацією про види діяльності (КВЕД).

 

Крім того, через «Електронний кабінет» ДПС здійснює інформування суб’єктів господарювання – юридичних осіб про наявність у них ризиків несплати податків. Інформація про такі ризики використовується при формуванні плану-графіка проведення документальних планових перевірок.

05.07.2021 було відображено в «Електронному кабінеті» інформацію про наявні критерії ризику високого ступеню за результатами діяльності за 2020 рік та щодо правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування – за 2019 рік.

Таким чином, платники податків мають можливість самостійно оцінювати ймовірність проведення у них документальних планових перевірок.

Представник установи зазначила, що ДПС України завжди демонструє свою готовність до впровадження новітніх розробок та електронних сервісів для платників. Наша мета – ДПС без паперу, із 100 відсотками послуг онлайн. Адже інноваційні технології дають змогу населенню та представникам бізнесу зберегти дорогоцінний час та спілкуватись з податковою службою максимально комфортно.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook