ГоловнаАнтикризова медіа-платформа

Я бачу світ серцем: 13 листопада - Міжнародний день сліпих

Сьогодні, 12 листопада, у прес-центрі ІА «Мост-Днепр» пройшла прес-конференція на тему: «Я бачу світ серцем: 13 листопада - Міжнародний день сліпих».

У прес-конференції взяли участь:

  • Голова правління Дніпропетровської обласної організації УТОС Василь Горбенко,
  • Голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, дитинства та материнства Аріна Пустова,
  • Директор КЗО «Спеціальна школа № 12» ДОР Віра Купрас.

13 листопада у світі відзначається Міжнародний день сліпих. Ця дата покликана привернути увагу здорових людей до проблем тих, хто втратив зір і опинився у важких життєвих обставинах. Наразі на Дніпропетровщині мешкає понад 20 тисяч людей, які мають інвалідність по зору. 

Голова постійної комісії Дніпропетровської обласної ради з питань охорони здоров’я, дитинства та материнства Аріна Пустова розказала, що влада регіону робить все задля налагодження діалогу з незрячими і усіляко допомагає інтегруватися їм у суспільство.

«В Україні точної офіційної статистики щодо кількості людей з порушеннями зору немає, а за неофіційними даними – це приблизно 100 тисяч людей, з них понад 10 тисяч – діти.

Важливою для розвитку таких людей є культурна реабілітація. При будинках культури функціонують колективи художньої самодіяльності, де кожен член УТОСу має можливість проявити та вдосконалювати свій талант. Працюють спортивні секції з шашок, шахів та голболу, де спортсмени вдосконалюють свою майстерність, готуючись до чемпіонатів України. Кожен член обласної організації може скористатися послугами спеціальних бібліотек, фонди яких налічують десятки тисяч аудиокниг та літератури шрифтом Брайля», - розказала Аріна Пустова.

В межах медичної реабілітації люди з вадами зору, що проживають в регіоні, мають можливість двічі на рік пройти курс підтримуючого лікування в Інституті медико-соціальних проблем інвалідності. А от малеча Дніпропетровщини, що стикнулася із діагнозами по зору, отримує необхідне навчання та реабілітацію в єдиному навчально-виховному та корекційно-відновлювальному закладі.

««Спеціальна школа № 12» - є єдиним і унікальним закладом освіти, який є в нашій Дніпропетровській області. У нас навчаються діти, що мають знижений зір, а є й такі, що мають сліпоту. Взагалі у закладі у нас на сьогодні навчається 235 дітей. В цьому році в нас добавилося багато дітей, ми набрали п’ять перших класів. Ми охоплюємо вікові категорію дітей від довкілля до закінчення дітьми 12-го класу, тобто діти отримують повну загальну середню освіту. В нашому унікальному відділенні для дітей незрячих зараз налічується 15 дітей. В цьому році до нас потрапила і дитинка, якій тільки п’ять років. Вона приходить на короткотривале перебування і має складну патологію – дитина сліпоглухоніма.

Нашим здобувачам цікаво у нашому закладі. Вони охоплені великою виховною роботою. В закладі створена система виховання за різними напрямами. У нас працює багато гуртків, які спрямовані на реалізацію можливостей, здібностей і та потенціалу дитини. Це і бісероплетіння, стрічко плетіння, танцювальні та вокальні гуртки. Велику увагу ми приділяємо соціалізації дітей профорієнтації і вирішенню питань їх майбутнього», - розказала директор КЗО «Спеціальна школа № 12» ДОР Віра Купрас.

У КЗО «Спеціальна школа № 12» ДОР навчаються діти із вадами зору з усієї області: Географія чимала – Криворізький, Жовтоводський, Нікопольський, Павлоградський, Першотравенського та інші райони регіону. При школі облаштовано пансіонат, в якому діти можуть залишатися з ночівлею протягом навчального тижня.

Голова правління Дніпропетровської обласної організації УТОС Василь Горбенко розказав, що серед людей з вадами зору чимало досягнень: у спорті, культурі, художній самодіяльності, тощо. Загалом Дніпропетровська обласна організація УТОС об’єднує 18 первинних організацій, в яких на обліку перебуває 2 977 осіб. Функціонують чотири підприємства, на яких працюють близько 550 інвалідів зору та інших нозологій. Працівники підприємств мають повний соціальний пакет.

«Міжнародний день сліпих – це можливість ще раз розказати громадськості про наші досягнення та проблеми, а також звернутися до кожного громадянина з проханням, коли зустрічаєте незрячого, зверніться до нього та допоможіть», - резюмував голова правління Дніпропетровської обласної організації УТОС Василь Горбенко.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook