ГоловнаАнтикризова медіа-платформа

Кисневе обладнання для госпітальних баз Дніпропетровщини: область планує переоснастити ковідні лікарні та відділення

Сьогодні, 24 листопада, у прес-центрі ІА «Мост-Днепр» пройшла прес-конференція на тему: «Кисневе обладнання для госпітальних баз Дніпропетровщини: область планує переоснастити ковідні лікарні та відділення».

У прес-конференції взяли участь:

  • Голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, дитинства та материнства ДОР Аріна Пустова,
  • Генеральна директорка КП «Криворізький протитуберкульозний диспансер» ДОР, кандидатка медичних наук Наталія Гранкіна. 

Дніпропетровська обласна рада на чолі з Миколою Лукашуком стежить за ситуацією із захворюваністю на Covid-19 в області та оперативно реагує на всі потреби зі сторони лікарень. Враховуючи важливість якісної системи киснепостачання під час порятунку хворих зі складною формою коронавірусної інфекції, обласні депутати прийняли рішення про збільшення фінансування госпітальних баз. Додатково медзаклади отримають 40,7 млн гривень. Кошти підуть на реконструкцію мережі медичного киснепостачання.

«Видатки у розмірі 40 769 800 грн будуть розподілені між наступними лікарнями: Дніпропетровський обласний госпіталь ветеранів війни, Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. І.І. Мечникова, Дніпропетровська багатопрофільна клінічна лікарня з надання психіатричної допомоги та Криворізький протитуберкульозний диспансер», - поінформувала голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, дитинства та материнства Аріна Пустова.

Інші медзаклади регіону, де проходять стаціонарне лікування пацієнти із Covid-19, отримали з обласного бюджету на забезпечення централізованої подачі кисню майже 60 млн грн. Під час пандемії не забувають представники обласної влади й про поточні потреби лікарень регіону.

«5 835 300 грн – додаткові кошти з державного бюджету на підтримку трьох мед закладів області: Дніпропетровська обласна станція переливання крові, Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи, Дніпропетровська багатопрофільна клінічна лікарня з надання психіатричної допомоги. У межах обласного бюджету збільшено видатки Дніпропетровському обласному центру кардіології та кардіохірургії. 2,5 млн грн підуть на проведення поточного ремонту», - резюмувала Аріна Пустова.

Голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, дитинства та материнства також нагадала, що депутатський корпус під час VII сесії виділив 6,5 млн грн на виплати медикам, які перехворіли на ковід. Лікарі регіону отримують по 10 000 грн незалежно від перебігу хвороби.

На базі КП «Криворізький протитуберкульозний диспансер» ДОР облаштовано 260 ліжок для хворих на Covid-19. За людські життя цілодобово борються 8 кваліфікованих медичних бригад. Керівник закладу розказала, що останні тижні відчувають спад напливу пацієнтів, але попереджає – нехтувати карантинними правилами та обмеженнями передчасно.

Наталія Гранкіна акцентувала увагу на тому, що «Дельта» удвічі агресивніша за попередній вірус, тому пацієнти до них, як правило, потрапляють у тяжкому або вкрай тяжкому стані.

«У нашому медичному закладі госпітальну базу було розгорнуто трохи більше місяця тому. Із тих пацієнтів, яких було направлено до нас, 53% було успішно проліковано. На жаль, близько 20% хворих померло. Я хочу акцентувати, що з усіх хворих, які поступали до нас в тяжкому, або вкрай тяжкому стані, 96% - це пацієнти, що не отримали жодної дози вакцини. Я хочу звернутися до всіх, подумайте про своє здоров’я, про своє життя і якщо немає протипоказань, зверніться до пунктів щеплення», - сказала Наталія Гранкіна.

Працівники госпітальної бази проаналізували, що найбільше невакцинованих пацієнтів у вкрай складних станах до них доставляли з таких міст, як Вільногірськ, Першотравенськ, Нікополь та Синельникове. Серед антилідерів за рівнем вакцинованих пацієнтів й Верхньодніпровський, Васильківський, Покровський та Петриківський райони. Наталія Гранкіна звернулася до адміністрацій цих населених пунктів з проханням роз’яснити людям, що вакцинація від Covid-19 рятує життя.

Генеральний директор Криворізького протитуберкульозного диспансеру додала: обласна влада та медики сьогодні роблять все можливе, аби врятувати кожного пацієнта з Covid-19, але долучитися до цієї боротьби мають й жителі регіону. Для цього варто лише дотримуватися карантинних правил та вакцинуватися.

«Я дуже вдячна особисто голові Дніпропетровської обласної ради Миколі Лукашуку та Аріні Пустовій за те, що дійсно сьогодні наш центр перетворюється на сучасний регіональний центр. У нас буде 530 точок киснепостачання, включаючи приймальне відділення невідкладної екстреної допомоги та дитяче відділення. І ми будемо дійсно центром, який екстрено реагувати на такі інфекційні захворювання. Для цього у нас сьогодні є все: і обладнання, яке було за підтримки обласної влади закуплено і впродовж 1-3 діб монтоване. Ми забезпечені сьогодні і кисневими концентраторами, і апаратами штучної вентиляції легень, і моніторами пацієнта. Все це дає змогу сьогодні надавати якісну медичну допомогу в рамках Програми медичних гарантій», - резюмувала Наталія Гранкіна.

Ууникнути госпіталізації та на 80% знизити вірогідність того, що людина захворіє на Covid-19, допоможе вакцинація. При медзакладі нині створено чотири мобільні бригати, які можуть виїхати та провакцинувати людей безкоштовно.

«Ми виїжджаємо за викликом. Якщо більше20 осіб є у колективі, які хочуть вакцинуватися, ми можемо виїхати. Це можуть бути не тільки підприємства, а й заклади освіти, ОТГ, ОСББ, якщо є така потреба. Якщо є, наприклад, в ОСББ люди похилого віку, які не можуть прийти до пункту щеплення, будь ласка, якщо таких людей у вас є 15-20 осіб, наша мобільна бригада виїде на місце і вакцинує всіх безкоштовно», - наголосила Наталія Гранкіна.

У розпорядженні Центру є чотири вакцини і всі вони у достатній кількості. Записатися на вакцинацію можна за телефоном (066) 125 62 26.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook