Статистика та профілактика грипу та ГРВІ у Дніпропетровській області

Сьогодні, 8 квітня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у режимі Zoom відбулася прес-конференція на тему «Статистика та профілактика грипу та ГРВІ у Дніпропетровській області».

У прес-конференції взяла участь:

  • Завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Олена Кузьменко.

У Дніпропетровський області триває епідемічний сезон захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. Протягом поточного епідсезону (2021/2022) на грип та ГРВІ перехворіло понад 500 тисяч мешканців області (504582 осіб). Цей показник на 40% більший за дані аналогічного періоду попереднього сезону. Це в першу чергу пов’язано із пандемією COVID-19 та циркуляцією на території області таких штамів коронавірусу, як «Омікрон», «Дельта». Та завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Олена Кузьменко додала: показник захворюваності по області за останній тиждень не перевищує епідпоріг.

«В області спостерігалися епідемічні підйоми захворюваності (в осінньо -весняний період). Так, епідемічний поріг захворюваності з гострих респіраторних інфекцій та грипу в області було перевищено протягом жовтня – листопада 2021 року та лютого місяця 2022 року. За останній тиждень з приводу гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ) та грипу за медичною допомогою до закладів охорони здоров’я області звернулося близька 4 тисяч людей (3853 особи), що майже на рівні попереднього тижня. Якщо характеризувати інтенсивність епідемічного процесу, то на кожні 100 тисяч населення хворіє 120 осіб», - розказала Олена Кузьменко.

Серед тих, хто протягом останнього тижня захворів на ГРВІ та грип, 28% дітей до 17 років – зареєстровано 1095 випадків. Та варто зазначити, що у порівнянні з попереднім тижнем захворюваність серед дітей знизилась на 4%. Динаміка захворюваності серед них виглядає так:

  • у віці до 1 року: зниження на 19% (зареєстровано 58 випадків);
  • у віці 1-4 роки: зростання на 8% (326 випадків);
  • у віковій категорії від 5 до 17 років спостерігається зниження на 7% (711 випадків).

Протягом тижня стаціонарного лікування потребували 294 людини, що складає 8% від загальної кількості хворих на ГРВІ та грип, з яких 98 дітей. Летальних випадків через ускладнення від грипу не зареєстровано.

За даними ДУ«Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», яказдійснює епідеміологічний моніторинг захворюваності на грип, гострі респіраторні інфекції та вірусологічний моніторинг за циркуляцією респіраторних вірусів (у т.ч. вірусів грипу) на території Дніпропетровської області, встановлено циркуляцію вірусів грипу типу А (в поодиноких випадках) та SARS-CoV-2. І найкращою профілактикою таких захворювань, як грип та СOVID-19, каже Олена Кузьменко залишається вакцинація:

«Вакцинація дозволяє зменшити ризик захворіти на грип та запобігти серйозним ускладненням хвороби, госпіталізації та смерті. З початку епідемічного сезону проти грипу в області вакциновано 22503 особи , у т.ч. з груп медичного ризику – 7644, з груп епідемічного ризику – 6847 (з яких персонал медичних закладів – 5962, дітей віком від 6 місяців до 5 років – 846, вагітних - 39), інші – 8012 осіб».

Також завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» нагадала й про важливу роль у профілактиці захворювань простих правил. Мова про регулярне миття рук, використання антисептиків, дотримання фізичної дистанції в громадських місцях і носіння захисних масок, регулярне провітрювання та вологе прибирання приміщень тощо.

Олена Кузьменко розказала й про те, що Кабінет Міністрів України 26 березня 2022 року вніс зміни до постанови №1236, якими визначено особливості дії карантину для боротьби із коронавірусною хворобою на час дії воєнного стану в Україні. Згідно зі змінами, зелений, жовтий, помаранчевий та червоний рівні епідемічної небезпеки поширення COVID-19 та відповідні обмежувальні протиепідемічні заходи не застосовуються на період воєнного стану в Україні. 

«На період дії воєнного стану фізичним особам та суб’єктам господарювання рекомендується дотримуватися протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19. Окрім того, громадянам рекомендується також забезпечити отримання повного курсу вакцинації проти COVID-19 тими вакцинами, які дозволені ВООЗ до використання», - пояснила вона.

Додала, що під час воєнного стану не відсторонюють від роботи невакцинованих співробітників тих професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим.

Ще один важливий момент, на якому зупинилася Олена Кузьменко - це надання медичної допомоги внутрішнім переселенцям під час воєнного стану. Вона пояснила, що згідно з наказом МОЗ, українця зі статусом внутрішньо переміщеної особи можуть прийняти в будь-якій лікарні, яка може забезпечити надання відповідної медичної допомоги.

«Усі постачальники медичних послуг зобов'язані надавати медичні послуги всім, хто звертається за місцезнаходженням. Мова йде і про надання первинної медичної допомоги та медичної допомоги пацієнтам у невідкладному стані з числа переміщених осіб, і про проведення вакцинації відповідно до вимог календаря профілактичних щеплень.

Надання медичної допомоги переселенцям у невідкладному стані, а також проведення ним та їхнім дітям вакцинації згідно з Календарем профілактичних щеплень не вимагатиме наявності у таких пацієнтів декларації з сімейним лікарем», - розказала Олена Кузьменко.

Відповідний наказ діє на час воєнного стану на всій території України.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook