ГоловнаCуспільство

Топ-5: головні події 2021 року від ДТЕК Дніпровські електромереж

Доступні приєднання та розумні мережі, ремонти без відключення напруги та нові зручні онлайн-сервіси для клієнтів, – у ДТЕК Дніпровські електромережі підбили підсумки року. ТОП-5 головних подій:

1. Нові послуги

ДТЕК Дніпровські електромережіпрагне стати еталоном клієнтоорієнтованостіта активно розвиває дистанційні канали обслуговування. У 2021році компанія впровадила нові онлайн-сервіси та канали комунікацій.Тепер через сайт www.dtek-dnem.com.ua можна:

Для зручності клієнтів також запустили чат-бот у месенджерах Telegramта Viber, через які можна передавати показання лічильника, повідомити про аварію та вирішити інші питання з електрикою.

Усі послуги працюють 24/7 та дозволяють жителям області швидко та зручно вирішувати питанняу дистанційному режимі.

2. Нові лінії та сучасні технічні рішення

Серед масштабних проектів, які реалізували у 2021 році, – реконструкція великих підстанцій «Кільцева Лівобережна» у Дніпрі, «Новомосковська-150» , яка живить Губиниху та Обухівку, а ще «Північна» у Жовтих Водах. А також оновлення повітряної лінії напругою 150 кВ між підстанціями «Вузлова» та Придніпровською ТЕС, що допоможе забезпечувати безперебійним електроживленням жителів центральної частини Дніпра, району Підстанції, житломасивів Сокіл та Тополя. Загалом реконструювали майже 250 кілометрів ліній у Кривому Розі, Новомосковську, Павлограді, Нікополі, Кам'янському та інших містах та селах області. Для того, щоб попередити масштабні аварійні відключення, встановили на лінії 50 сучасних реклоузерів. Відремонтували та модернізували 1200 трансформаторних та розподільних підстанцій. Все це дозволило покращити якість електропостачання та знизити ризик аварійних відключень для майже півмільйона мешканців регіону.

Компанія встановила 67 тисяч сучасних приладів обліку, наразі по області таких вже понад 300 тисяч. Розумні лічильники – це основа для розбудови технологій Smart Grid у майбутньому. Сучасні лічильники самі передають покази електроенергії. Водночас клієнти можуть економити на сплаті за електрику завдяки 50%-ному нічному тарифу.

Крім того, у Дніпрі відкрили новий технологічний диспетчерський центр, який у цілодобовому режимі відстежуватиме технічний стан усієї електроінфраструктури регіону. За рахунок автоматизації та впровадження нового програмного забезпечення він надалі замінить 23 диспетчерські, які працюють по області. Центр обладнаний сучасною цифровою системою управління, яка допоможе більш оперативно реагувати на аварії та повертати світло у будинки клієнтів.

3. Ремонти – без відключень

ДТЕК Дніпровські електромережі першим в Україні почав активно використовувати технологію проведення ремонтів без відключення світла для клієнтів. Такий підхід гарантує безперебійне електропостачання для мешканців Дніпропетровської області при проведенні планових або аварійних ремонтів. Наразі так проводять вже 35% ремонтів. Аби розширити кількість та категорії робіт, у цьому році почати опановувати технологію на лініях середньої напруги. Для навчання електромонтерів відкрили спеціальну тренувальну базу. На учбовому полігоні у селі Межиріч побудували та обладнали великий критий павільйон, де енергетики в максимально наближених до реальності умовах відпрацьовують роботу на лініях без відключення напруги.

4. «Мобільні бригади» та дрони

У 2021 році ДТЕК Дніпровські електромережі почав застосовувати нове IT-рішення – програмний комплекс «Мобільні бригади». Це мобільний додаток та програмне забезпечення, яке дозволяє відмовитися від зайвої паперової роботи й більш ефективно планувати роботу ремонтних бригад. Наразі на Дніпропетровщині вже пройшли навчання та працюють з новим програмним забезпеченням понад 400 бригад. На місце фахівці приїжджають зі смартфонами з відповідним мобільним додатком. У ньому отримують завдання, фіксують виявлені дефекти й звітують про виконану роботу. Завдяки IT-рішенню енергетики можуть на 10-15% швидше виконувати ремонти на мережі, а значить скоротити час перебування жителів області без напруги.

Обстежувати лінії в Дніпропетровській області енергетикам допомагають дрони. За рік фахівці обстежили з повітря майже 2150 кілометрів ліній. Виявили 43 тисячі дефектів. Безпілотник, обладнаний тепловізором та камерами, фіксує стан обладнання. А спеціальне програмне забезпечення аналізує дані та сигналізує про дефекти фахівцям. Завдяки отриманим даним ремонтувати аварійні ділянки можуть превентивно – на тому етапі, коли пошкодження ще незначне та не призвело до аварійної ситуації. Обстеження проводять без відключення клієнтів та залучення додаткової техніки, що значно прискорює процес виявлення дефектів мережі.

5. Домашні сонячні електростанції

ДТЕК Дніпровські електромережі залишається абсолютним лідером приєднання домашніх сонячних електростанцій до мереж в Україні. За 2021 рік компанія під’єднала близько 2 тисяч нових об'єктів. Всього в Дніпропетровській області майже 6 тисяч просьюмерів – домогосподарств, які виробляють екологічно чисту електроенергію та забезпечують не тільки власні потреби, а й продають залишок в мережу. Найбільше таких домашніх електростанцій – у Новомосковському та Нікопольському районах, Кривому Розі, а також Апостолівському та Дніпровському районах.

Довідка

ДТЕК Мережі розвиває бізнес з розподілу електроенергії та експлуатації електромереж в Києві, Київській, Дніпропетровській, Донецькій і Одеській областях. Підприємства обслуговують 5,4 млн домогосподарств і 150 тис. підприємств.

ДТЕК – лідер і найбільший приватний інвестор енергетичної галузі України. Наші підприємства видобувають вугілля і природний газ, виробляють електроенергію на сонячних, вітрових і теплових електростанціях, здійснюють трейдинг енергоресурсами на українському і зарубіжних ринках, розподіляють і поставляють електроенергію споживачам, надають клієнтам послуги з енергоефективності та розвивають мережу швидкісних зарядних станцій.

У Новій стратегії 2030 ДТЕК зобов'язався трансформувати бізнес в більш екологічний, ефективний і технологічний, керуючись принципами ESG. Стратегічна мета – досягти вуглецевої нейтральності до 2040 року. Для цього створена краща експертиза в галузі, щоб впроваджувати інновації та нові технології, створювати нові напрямки бізнесу і реалізувати масштабну програму цифрової трансформації.

У ДТЕК працює 60 тисяч співробітників. Підприємства ДТЕК визнані кращими роботодавцями України за рейтингами міжнародної аудиторської компанії EY і ділових видань України.

У 2020 році капітальні вкладення ДТЕК склали 12 млрд грн, податкові відрахування – 21 млрд грн. 100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook