Хто виграє місцеві вибори в Дніпрі? Аналіз актуальних соціологічних досліджень політичних симпатій дніпрян за тиждень до виборів

В середу, 21 жовтня, в прес-центрі Мост-Дніпро» на тему відбулась прес-конференція на тему «Хто виграє місцеві вибори в Дніпрі? Аналіз актуальних соціологічних досліджень політичних симпатій дніпрян за тиждень до виборів».

У прес-конференції взяли участь:

- Кандидат соціологічних наук, експерт в сфері регіонального та міського розвитку; учасниця громадської ініціативи «Прозорі вибори» Надія Міхно;

- Кандидат соціологічних наук, соціолог-аналітик, учасниця громадської ініціативи «Прозорі вибори» Оксана Зубарєв.

Кандидат соціологічних наук, експерт в сфері регіонального та міського розвитку; учасниця громадської ініціативи «Прозорі вибори» Надія Міхно повідомила, що, аналізуючи останні дослідження, проведеного Центром соціальних та маркетингових досліджень SOCIS, в період з 26.09-02.10.2020 року, можна побачити, що чинний міський голова Дніпра Борис Філатов має високі шанси бути переобраним вже у першому турі — його рейтинг зараз складає 54,1 %. 

За словами Надії Міхно, навіть враховуючи статистичну похибку (3,5% для даного дослідження) такі цифри кажуть про велику підтримку серед виборців й реальну можливість виграти мерські вибори одним туром.

«Серед найближчих конкурентів знаходиться Олександр Вілкул – його рейтинг складає 13,8 % (серед респондентів, які визначилися із вибором та планують приймати участь у голосуванні). Можливим є повторення сценарію минулих місцевих виборів у Дніпрі, якщо Борис Філатов не отримає 50% + 1 голос.

В той же час інші кандидати на посаду міського голови отримують наступну ієрархію потенційної підтримки: Загід Краснов, Сергій Нікітін, Сергій Риженко. Інші кандидати не отримали більше 2% підтримки респондентів.

Можливим є такий розвиток подій, коли кожен із кандидатів, які наразі знаходяться на позиціях від 2-ї до 5-ї змінять рівень своєї підтримки. Так, видається можливим потенційне зростання рейтингу Сергія Нікітіна, оскільки він представляє партію ОПЗЖ, яка має власний рейтинг вищий за даного кандидата (на рівні 13,7%) та може за рахунок рейтингової підтримки партії вцілому збільшити підтримку виборцями головного кандидата від даної партії», - сказала Надія Міхно.

Вона повідомила, що в той же час прогнозовано можливе падіння рейтингу кандидата на посаду міського голови Загіда Краснова, оскільки рейтинг його політичної партії Громадська сила є меншою та демонструє певне зниження електоральних позицій, а також вплинути на особистий рейтинг кандидата можуть скандальні моменти, пов’язані із специфікою ведення виборчої агітації: «В той же час кандидат на посаду міського голови Сергій Риженко навряд чи отримує суттєве збільшення особистого рейтингу, оскількі останні дослідження демонструють падіння рейтингу політичної партії Слуга народу, з якою пов’язане висування даного кандидата», - зазначила Надія Міхно.

За результатами даного опитування трійку лідерів у проходженні до Дніпровської міської ради складають наступні партії: «Пропозиція», «ОПЗЖ» та «Слуга народу». Демонструє зростання рейтингової підтримки партія «Блок Вілкула Українська перспектива». Потенційно на межі проходження знаходиться партія «Європейська солідарність» та з меншою вірогідністю партія «Батьківщина».

Кандидат соціологічних наук, соціолог-аналітик, учасниця громадської ініціативи «Прозорі вибори» Оксана Зубарєва повідомила, що партія “Громадська сила” намагається підкупити громадян у переддень виборів. Про це стало відомо під час прес-конференції: “18 жовтня на житловому масиві Ігрень дніпряни помітили людей, що розвозили продуктові набори від партії Загіда Краснова «Громадська сила». Разом з пшеничною крупою, рисом та олією у пакетах була інструкція, як голосувати за «Громадську силу» і її кандидата в мери.

По цій справі у ГУНП Дніпропетровської області відкрито кримінальне провадження по ст. 160 (Підкуп виборця, учасника референдуму).

Бачимо, що люди зі штабу Краснова організували масову роздачу продуктових наборів, а це є явним підкупом виборців напередодні голосування, що прямо заборонено чинним виборчим законодавством.

Це кваліфікується як порушення ст. 160 КК України, і загрожує позбавленням волі до 2-ох років», - зазначила Оксана Зубарєва.

Не додає позитивного іміджу політику і звернення до псевдо соціологічних служб, які внесені до чорного списку соціологів й спеціалізуються на фейкових дослідженнях. Якщо ми подивимось на дослідження авторитетних соціологічних агентств, як “Рейтинг” та “Социс” то побачимо, що рівень підтримки цього політика не перевищує 8-12 %: «Звертає увагу і фактчекінг публічних звернень Краснова, який демонструє елементи маніпуляцій, зокрема, політик часто опускає частину інформації, підмінює поняття, не завжди коректно порівнює дані. Це й самопіар за рахунок відремонтованих нібито із коштів власного фонду майданчиків та дворів, хоча ремонт був проведений бюджетним коштом. Не дивлячись на досить великий досвід роботи у міськраді Дніпра, а це більш ніж 15 років, цей політик так й не зміг завоювати симпатії дніпрян, що демонструють усі програні їм виборчі кампанії. За весь цей час він так і не зміг зайняти місце, вище депутата міської ради, а його методи ведення передвиборчої кампанії вже давно є неактуальними. Навпаки, члени партії досить часто попадають у скандали.

Зважаючи на неодноразові спроби посісти мерське крісло, ситуацію з Загідом Красновим можливо описати як «синдром Гудеріана», коли політик, який об’єктивно зазнає поразки, суб’єктивно позиціонує себе як переможець», - повідомила Оксана Зубарєва.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook