Про перші підсумки запровадження нових стандартів харчування у школах Дніпропетровської області

Сьогодні 14 січня, у прес-центрі ІА «Мост-Днепр» пройшла прес-конференція на тему: «Про перші підсумки запровадження нових стандартів харчування у школах Дніпропетровської області».

У прес-конференції взяла участь:

  • Головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

Головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева нагадала, що за ініціативи Першої Леді в 2019 році в Україні було розпочато реформу шкільного харчування. Першим етапом було проведення оцінки матеріально-технічної бази харчоблоків та визначення їх потужності. У 2020 році був затверджений Санітарний регламент та Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів. І тільки 24 березня 2021 року Уряд ухвалив нові норми організації харчування у закладах освіти.

Спеціаліст повідомила, що постанова Кабінету Міністрів України № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» набирає чинності з 01.09.2021.

«В основу нової Постанови покладено принципи здорового харчування. Затверджений Постановою Порядок організації харчування визначає принципи планування та механізм організації харчування дітей в освітніх закладах», - сказала вона.

Постановою визначено перелік заборонених продуктів та страв, зокрема:

  • синтетичні барвники та ароматизатори (крім ваніліну)
  • підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти
  • гриби
  • кава та кавові напої
  • рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва (крім пастеризованих соків промислового виробництва без цукрів та підсолоджувачів)
  • газовані напої, зокрема й енергетичні
  • холодці, м’ясні і рибні салати, паштети, зельці
  • вироби у фритюрі
  • млинці з кисломолочним сиром або м’ясом
  • і, звісно, у харчування дітей заборонено застосування ковбасних виробів.

Замість цього буде збільшена кількість:

  • фруктів; овочів, (фрукти мають бути представлені у максимальному розмаїтті; 75 % раціону - рослинного походження);
  • м’яса;
  • молочних продуктів;
  • очищених горіхів та насіння, шоколаду, сушених фруктів та ягід.

Маргарита проінформувала, що Держпродспоживслужба бере безпосередню участь у прискоренні реформи шкільного харчування, впровадженні якісних змін та їх реалізації.

«Держпродспоживслужба здійснює постійний контроль за виконанням вимог діючих нормативно-правових документів шляхом проведення планових та позапланових заходів державного нагляду, а також ми постійно співпрацюємо в даному напрямку з управліннями освіти та органами місцевого самоврядування. Важливим пріоритетом державної політики у сфері галузі освіти є реформування системи харчування. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі сприяють загальному зміцненню організму дітей, вберігають від численних хвороб, впливають на їхню працездатність та успішність», - наголосила вона.

Маргарита розповіла, що з метою впровадження змін щодо харчування дітей, передбачених постановою Кабінету Міністрів України №305, створена робоча група.

«Головним завданням робочої групи є розроблення примірного меню на зимовий період для вихованців закладів дошкільною освіти. До її складу входять працівники Національного університету харчових технологій, відділів освіти та закладів освіти міст Києва, Броварів, Вінниці, Запоріжжя, Житомира, Сум, Кривого Рогу, Кам’янського, а також спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області. Кураторами групи є представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України та Держпродспоживслужби України»,- сказала вона.

Спеціаліст зауважила, що протягом грудня 2021 року 90% освітніх закладів Дніпропетровщини вже подали своє меню, однак з цього числа Держпродспоживслужбою погоджено лише 60%.

Під кінець Маргарита додала, що наразі триває робота щодо розроблення проєкта зимового чотиритижневого меню для закладів дошкільної освіти у разі п’ятиденного перебування вихованців у закладі.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook