Особливості оподаткування фізичних осіб – підприємців - платників єдиного податку на період дії воєнного стану

Сьогодні, 26 квітня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у режимі Zoom відбулася прес-конференція на тему «Особливості оподаткування фізичних осіб – підприємців - платників єдиного податку на період дії воєнного стану».

У прес-конференції взяла участь:

  • Заступник начальника управління-начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб та єдиного внеску управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Дніпропетровській області Оксана Бабкіна.

Законом України від 24 березня № 2142-IX передбачено, що платники єдиного податку І та ІІ групи з 1 квітня 2022 року та до припинення або скасування воєнного стану на території України мають право не сплачувати єдиний податок. Такими фізичними особами-підприємцями не заповнюється за період, в який податок не сплачується, і декларація платника єдиного податку. А от для ІІІ групи, представники якої обирають особливості оподаткування, відрахування встановлене на рівні 2% від отриманого доходу. 

Платниками єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, можуть бути фізичні особи – підприємці та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень. Та й серед них є категорії, які не мають права на застосування особливостей оподаткування.  

«Мова про суб'єкти господарювання, юридичні особи та фізичні особи-підприємці, які здійснюють діяльність з проведення азартних ігор, лотерей, парі, букмекерських парі, тоталізаторів, обміну іноземними валютами. Перейти на особливості оподаткування не можуть й ті, що займаються виробництвом, експортом, імпортом, продажем підакцизних товарів, видобутком та реалізацією корисних копалин. Також до ІІІ групи з особливостями оподаткування не можуть бути віднесені страхові, брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди та лізингові компанії, інвестиційні фонди та компанії, інші фінансові установи та реєстратори цінних паперів», - пояснила Оксана Бабкіна.

Також не потрапляють під особливості оподаткування фізичні та юридичні особи – нерезиденти.

Платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, звільняються від обов’язку нарахування та сплати податку на додану вартість за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, та при ввезені товарів на митну територію України, а також від подання податкової звітності з податку на додану вартість, а її реєстрація платником податку на додану вартість є призупиненою.

«Для обрання або переходу на третю групу з особливостями  оподаткування, суб’єкт господарювання подає до контролюючою органу заяву, без розрахунку доходу за попередній календарний рік. Суб’єкт господарювання вважається платником єдиного податку третьої групи з особливостями з 1 квітня 2022 року — у разі подання заяви до 1 квітня 2022 року та з наступного робочого дня після подання заяви — у разі подання заяви починаючи з 1 квітня 2022 року», - розказала Оксана Бабкіна.

Податковий (звітний) період для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування,  дорівнює календарному місяцю.

«Декларують отримані доходи щомісячно в податковій декларації платника єдиного податку - фізичної особи – підприємця протягом 20 календарних днів, після закінчення звітного місяця. Сплачують єдиний податок протягом  10 календарних днів після граничного терміну подання податкової декларації», - зауважила податківець. 

Такі особливості оподаткування на території України будуть автоматично скасовані з першого дня місяця наступного за місяцем припинення або скасування воєнного стану.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook