По Дніпропетровській області зафіксовано перший випадок отруєння дикорослими грибами. Заходи профілактики отруєння дикорослими грибами

Сьогодні, 27 вересня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему «По Дніпропетровській області зафіксовано перший випадок отруєння дикорослими грибами. Заходи профілактики отруєння дикорослими грибами».

У прес-конференції взяла участь:

  • Головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

Грибний сезон розпочався. Про які заходи профілактики отруєння грибами слід пам’ятати розказала головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

З настанням осіннього сезону частішають випадки отруєння дикорослими грибами, які нерідко закінчуються летально. Найчастіше отруєння пов’язані зі вживанням грибів типу маслюки, сироїжки, зеленушки, рядовка, синьоножки, зонтики тощо, які збирали в лісосмузі поблизу міст та селищ. Переважно це дикорослі гриби у сирому, смаженому, варено-смаженому вигляді, придбані на стихійних ринках.

У поточному році в Україні вже зареєстрували 12 осередків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 19 людей, з них 1 дитина. На щастя, летальних випадків не було. На разі по Дніпропетровській області зафіксовано 1-й випадок отруєння дикорослими грибами: 2-річна дитина.

«Випадок стався в м. Палоград. Попередньо отруїлася 2-річна дитина, яку зі слів родичів нагодували дикорослими грибами типу «синєніжка» у смаженому вигляді. Дорослі цієї ж родини також куштували дикорослі гриби, серед них постраждалих немає.

З проявами перших клінічних симптомів дитину було госпіталізовано до Павлоградської міської лікарні з такими симптомами як слабкість, нудота, блювання, діарея. Попередній діагноз: гострий гастроентероколіт, підозра на отруєння грибами. Через добу каретою швидкої медичної допомоги дитину було переведено до обласного Регіонального медичного центру родинного здоров’я. Наразі проводиться відповідне лікування»,- повідомила Маргарита Малишева.

Минулого року по Дніпропетровській області зареєстровано 4 випадки з 4-ма потерпілими, з них 1 дитина; всі випадки у побуті; 1 дитина померла.

У 2021 році в Україні зареєстровано 126 осередків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 189 людей, з них 32 дитини. Унаслідок отруєнь померли 21 дорослий і п’ятеро дітей ( у 2020 році померло 11 людей).

«Зокрема, в Дніпропетровській області протягом 5 останніх років зареєстровано 50 випадків отруєння дикорослими грибами, у результаті чого постраждало 69 осіб (9 людей померло), у тому числі отруїлися 13 дітей, з них 4 померли», - зазначила головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області.

Фахівець проінформувала, що ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:

  • нудота, блювання;
  • різкий біль в животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • поява галюцинацій та марення.

Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області вкотре попереджає населення про небезпеку отруєння грибами та нагадує, що з метою запобігання отруєння необхідно дотримуватись таких порад:

  • краще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у стаціонарних торгівельних мережах з відповідним виробничим маркуванням, яке інформує споживача щодо походження безпечності та якості продукту;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках, з рук, у місцях несанкціонованої торгівлі чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте таке:

  • ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів;
  • не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях, бо навіть їстівний гриб може стати отруйним, адже здатен накопичувати важкі метали (ртуть, миш'як, кадмій і свинець тощо). Їх вміст залежить від різних факторів насамперед від виду гриба і місця, де він росте;
  • під час посухи грибів краще не збирати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • не вживайте сирих грибів;
  • відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин, зливаючи кожного разу бульйон (не використовуйте його для приготування інших страв);
  • готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

«Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах»,- звернула увагу Маргарита Малишева.

Крім того, що гриби самі по собі можуть викликати отруєння, до того ж від вживання дикорослих грибів консервованих у домашніх умовах можна захворіти на ботулізм (тяжка токсико-інфекція). Збудник ботулізму розвивається в умовах низького вмісту кисню та може потрапити до консервованих грибів.

Гриби (навіть штучно вирощені !) – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю, літнім людям, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту.

«Гриби й для здорової людини мають ряд протипоказань до вживання. Гриби можуть стати не тільки причиною серйозного харчового отруєння, але часте вживання грибів може призвести до хвороб шлунково-кишкового тракту. Це пов'язано з тим, що в грибах міститься білок хітин, який практично не перетравлюється нашою травною системою. Саме його надлишок може призвести до гастриту та інших більш серйозних проблем»,- пояснила спеціаліст.

Дітям до 14-16 років гриби протипоказані взагалі, оскільки система травлення дитини «перебудовується» лише після 18 років. Гриби дуже важкі на шлунок, це по-перше, по-друге, багато грибів дійсно умовно їстівних і їх треба добре знати, щоб правильно збирати, обробляти й правильно готувати.

До складу грибів входить хітин, який являє собою стійку речовину, що не засвоюється навіть дорослим організмом, не кажучи вже про дитячий.

Травна система дитини ще формується, тому таку важку речовину адекватно сприйняти не може. До того ж, саме хітин не дає організму засвоювати інші поживні речовини, які є у грибах. У результаті користі від вживання грибів для дитини жодної, зате стрес для травної системи – забезпечено.

Молодий організм ще не може чинити опір отруті, і дитина перед нею зовсім беззахисна. Адже концентрація деяких токсичних речовин може збільшуватися у грибах у декілька разів! Їх співвідношення може дуже коливатися, внаслідок цього токсичні дози, абсолютно нешкідливі для дорослих, стають смертельно небезпечними для дітей. Тому страва, яку їли дорослі, може бути отрутою для малюка! Отруєння малечі грибами проходить дуже тяжко. Легких випадків не буває! Зі 100 дітей, які отруїлися грибами, 5 – 6 гинуть, а 25 – 30 стають інвалідами на все життя!

«При появі будь-яких симптомів харчового отруєння чи взагалі погіршення стану здоров’я не можна гаяти жодної хвилини. Негайно викликайте «швидку допомогу» та акцентуйте увагу на тому, що хворий вживав гриби! Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, для лабораторного дослідження, яке допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування. У жодному випадку не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно. Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області вкотре попереджає про небезпеку вживання дикорослих грибів!»,- резюмувала головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook