ГоловнаCуспільство

«Дніпрогаз» відповідає на найпопулярніші питання про доставку газу

Попри те, що розділення квитанцій за газ та його доставку відбулось понад півтори роки тому, у споживачів енергоресурсу виникає чимало питань стосовно цієї теми. Що потрібно знати про роботу газорозподільної компанії? Що входить до тарифу на розподіл газу? Куди спрямовуються кошти, які дніпряни сплачують за цю послугу? Відповіді на ці та інші питання надає управління зовнішніх комунікацій АТ «Дніпрогаз». 

Який тариф на доставку газу затверджено для мешканців Дніпра та Дніпровського району з першого січня?

НКРЕКП затвердила для АТ «Дніпрогаз» на 2021 рік тариф на доставку у розмірі 1,116 грн за 1 кубометр газу з ПДВ. Це на 41 копійку більше ніж у другому півріччі 2020 року. Для порівняння: середня вартість газу за останні шість місяців минулого року в Україні зросла в три рази, а це більше ніж п’ять гривень за кубометр газу.

Чому тарифи облгазів переглядаються кожен рік?

Така необхідність виникає через щорічну зміну вартості витрат, які необхідні для забезпечення безперебійної роботи газорозподільних мереж. До найбільших статей видатків відносяться придбання технологічного газу, фонд оплати праці, податки, операційні витрати: робота аварійної служби та поточні ремонти, компенсація боргів 2014-2019 років. За останні шість місяців 2020 року вартість газу зросла в три рази. Також впродовж року середня зарплатня в Україні зросла на 15 відсотків.

Як НКРЕКП розраховує тариф на розподіл газу?

Тариф на розподіл (доставку) природного газу – це вартість гарантованої доставки кубічного метру газу до споживача. НКРЕКП розраховує цю величину для кожного Оператора ГРМ шляхом співвідношення вартості його витрат на обслуговування газорозподільної мережі до річної замовленої потужності (це обсяг газу, доставленого до споживачів за рік). Тариф – єдине джерело фінансування газорозподільних мереж та роботи Операторів ГРМ.

Куди «Дніпрогаз» спрямовує кошти, які споживачі сплачують за доставку газу?

Газова інфраструктура має постійно перебувати в робочому стані та підтримувати достатній тиск газу, щоб усі споживачі могли користуватись блакитним паливом в будь-якому обсязі в будь-який час.

Підтримання належного тиску в газорозподільній системі пов’язане з постійними витратами. І це не тільки технологічний газ, а й поточні ремонти та заміна й осучаснення газового обладнання. 

Тому ще 15 відсотків коштів тарифу газорозподільних компаній витрачається на операційну діяльність – щоденні заходи з обслуговування обладнання й мереж задля підвищення безпеки газопостачання споживачів. Ці витрати Операторів ГРМ є постійними, фіксованими й контролюються державним регулятором. Вони включають вартість труб, газового устаткування, матеріалів і запчастин, а також пального, необхідного для оперативної роботи аварійної газової служби «104». 

В рамках Плану розвитку 2021 року, затвердженого Постановою НКРЕКП № 2790 від 30.12.2020 року, АТ «Дніпрогаз» спрямує майже 31 млн грн на забезпечення безаварійного та безперебійного функціонування системи газопостачання Дніпра. Решту коштів буде використано для придбання природного газу для покриття виробничо-технологічних витрат, модернізації автомобільного парку та спецтехніки, а також закупівлю обладнання для роботи виробничих підрозділів компанії. 

З метою модернізації газорозподільної системи фахівці компанії протягом року мають здійснити капітальний ремонт частини газопроводу середнього тиску, а також провести реконструкцію більше 3 км газопроводів, замінити 32 газорегулюючі пункти, побудувати 3 нові станції катодного захисту газопроводів та реконструювати 28 наявних станцій електрохімічного захисту газопроводів.

Також нагадаємо, що за тарифні кошти Оператори ГРМ забезпечують роботу аварійно-диспетчерської служби «104», яка працює для споживачів газу 24 години на добу, 365 днів на тиждень. У Дніпрі служба «104» отримує на добу в середньому 100 викликів та виїжджає у найвіддаленіші райони міста та Дніпровського району на допомогу людям.

Чи нараховуватимуться у платіжках за доставку газу температурні коефіцієнти?

Останніми роками у галузі велась дискусія, як слід при розрахунку вартості доставки газу споживачеві враховувати приведення обсягу споживання блакитного палива до стандартних умов. Для цього в платіжках використовували температурні коефіцієнти. 

Тепер ця історія доведена до логічного завершення. У 2021 році температурні коефіцієнти зникли з платіжок за розподіл (доставку) газу. Після двох років судів обсяги технологічних втрат газу враховані в тарифі на його доставку.

Як сплатити за послуги розподілу газу?

Акцентуємо увагу, що згідно до умов Типового договору на розподіл природного газу послуги з доставки палива необхідно оплачувати щомісяця до 20 числа.

Клієнти «Дніпрогазу» мають можливість завантажити рахунки та сплатити за розподіл газу дистанційно, у зручний для них час за допомогою «особистого кабінету» на сайті 104.ua, через мобільні додатки 104Mobile для Android та 104Mobile Light для iPhone, а також за допомогою чат-боту 7104ua у Viber та паблік-аккаунту ua7104_bot у Telegram.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook