Цифрова економіка в мегаполісі: «Команда Дніпра» про діджиталізацію міста

У вівторок, 6 жовтня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» відбулася прес-конференція на тему: «Цифрова економіка в мегаполісі: «Команда Дніпра» про діджиталізацію міста»

У прес-конференції взяли участь:

- Представник «Команди Дніпра», фахівець з електронного документообігу Євгеній Поляруш;

- Власник стартап-компанії RB, яка у 2014 році увійшла до ТОП-5 найкращих за версією польського FORBES; сертифікований спеціаліст Microsoft, розробник авторських навчальних програм для IT-спеціалістів Сергій Зоря;

- Експертка з організації бізнес-заходів та роботи зі стартапами Соломія Бойко.

Представник «Команди Дніпра», фахівець з електронного документообігу Євгеній Поляруш розповів, що політична партія розробила план розвитку та діджиталізації міста, що дозволить поширити діджитал усім містом для пришвидшення процесів та покращення рівня послуг.

«Команда Дніпра» не «за» руйнування, «Команда Дніпра» «за» будівництво нового міста. На якомусь етапі до нас звернулись свідомі громадяни, які переймаються розвитком міста, та запропонували свою допомогу у сфері діджиталізації. Я як експерт у сфері діджиталізації розумію, наскільки це важливо. І не розумію, чому інші політичні сили не приділяють цьому увагу. Ми вирішили створити план розвитку та діджиталізації міста, назвати його «Смарт-сіті» і зробити декілька заходів, які б працювали в цьому напрямку. До нас долучились люди, які на цьому розуміються, які вже реалізували декілька стартапів і можуть з нами поділитися своїм досвідом. А потім вже поширити діджиталізацію усім містом для пришвидшення процесів та покращення рівня послуг», - сказав Євгеній Поляруш. 

Власник стартап-компанії RB, сертифікований спеціаліст Microsoft, розробник авторських навчальних програм для IT-спеціалістів Сергій Зоря висловив власну думку щодо діджиталізації Дніпра. За його словами, першим діджитал-проектом в місті має стати «Карта мешканця Дніпра».

«Діджиталізація - це те, що має бути в місті уже вчора. Це той інструмент, який дозволить владі взаємодіяти з громадянами, а громадянам - з владою. Вона дозволить зробити наше місто відкритим й покращити сервіс. Діджиталізація - це той сервіс, який можна швідко розробити і він не потребує залучення великої кількості ресурсів. Перш за все, необхідно налагодити механізм взаємодії з мешканцями. Запронувати їм власне самим формувати своє місто. Ми також плануємо запровадження IT-кластерів у Дніпрі, створення постійних осередків, які допоможуть розвиватися стартапам», - сказав Сергій Зоря.

За його словами, першим діджитал-проектом має стати «Карта мешканця Дніпра». Далі - трансформація бібліотечного середовища та навчального процесу.

«Нею містяни зможуть сплатити проїзд у міському транспорті, реєструватися на прийоми, надавати послуги та контролювати виконання цих послуг. У нас в місті є велика кількість бібліотек, де не відбувається жодного заходу. Ми плануємо в рамках цих бібліотек створювати розумні платформи для різноманітних заходів. Також діджитал варто запровадити у сфері навчання, аби цей процесс був цікавим. А ще в місті варто реалізовувати інноваційні продукти, які дозволять збільшити енергоефектівнисть та контролювати власні витрати на комунальні послуги», - зазначив Сергій Зоря. 

Експертка з організації бізнес-заходів та роботи зі стартапами Соломія Бойко повідомила, що 17-18 жовтня у Дніпрі у Fabrica L відбудеться хакатон «Hack for Dnipro», мета якого - знайти розумні рішення та проекти для міста, які дозволять комфортно жити.

«17-18 жовтня ми проводитимо хакатон Hack for Dnipro: розумні рішення для жителів міста. Цей захід проходитиме у Fabrica L (район вул. Казакова). Мета хакатону - знайти розумні рішення та проекти для нашого міста, які дозволять комфортно жити. Під час заходу відбуватимуться майстер-класи, буде організована командна робота, аби у висновку отримати 10-12 проектів, які можуть бути реалізовані на теренах нашого міста», - сказала Соломія Бойко.

Для участі у заході необхідно подати заявку в електронній формі на сайті проекту. Соломія Бойко зазначила, що брати участь можуть як люди, які мають ідеї, так і ті, хто вміє працювати й шукає собі команду для досягнення загальної мети. 

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook