У вівторок, 19 жовтня, у пресс-центрі ІА «Мост-Днепр» пройшла прес-конференція на тему ««Центр підтримки бізнесу» про командоутворення та партнерську кооперацію, як ефективний інструмент ведення підприємництва».

У прес-конференції взяли участь:

• Начальник відділу розвитку підприємництва КП ЦПМСБ ДОР Ольга Філь;
  • Коуч, член-кореспондент академії економічних наук України, магістр психології Сергій Дубінський;
  • Трансформаційний тренер, організатор та розробник програм школи усвідомленого розвитку людини «РА-СВЕТ» Наталія Бобуненко.

Командоутворення – тема не нова, але в ній суттєво змінилися акценти та пріоритети. Про це розказав коуч, член-кореспондент Академії економічних наук України, магістр психології Сергій Дубінський. Сьогодні він разом із командою «Центру підтримки бізнесу» допомагає підприємцям та тим, хто прагне розпочати власну справу зрозуміти, що таке командоутворення, та як правильно вибудовувати відносини у колективі.

Сергій Дубінський пояснив: до ТОП-менеджерів вже прийшло розуміння, що залякуваннями та покараннями, команду не втримаєш. Більше того, компанія, де превілюють саме такі методи управління, навряд матиме успіх.

«Ми залишаємо позаду директивні методи, тобто шашкою махати вже нецікаво та неефективно. Навіть якщо керівник сам по собі авторитарний і йому притаманні якісь жорсткі ноти, він не завжди повинен це проявляти. Керівник сьогодні має розуміти, з ким він спілкується, який у нього колектив та як його мотивувати.

Безумовно керівник повинен бути лідером. Але того, що він проповідує та вимагає від співробітників, він повинен дотримуватися і сам. Це стосується і зовнішнього вигляду, і пунктуальності, і системи штрафів та покарань. «Закон один для всіх» - цей політичний лозунг повинен працювати у команді на 100%», - пояснив Сергій Дубінський.

Посилаючись на власний багаторічний досвід, представник офіційної Міжнародної асоціації коучингу, каже – все більше до методів роботи зі співробітниками додається м'яких підходів.

«Це не означає, що треба стати добрішими в управлінні, ходити та гладити по голові кожного підлеглого. Люди на високому рівні управління стали розуміти, що командоутворення – це вже необхідність та одна з умов конкурентоспроможності. Просто на страху або залякуванні далеко вже не підеш і довго не протягнеш. Командоутворення – це майбутнє.

Так, грошей, фінансового стимулювання ніхто не відміняв, але цього замало. Якщо брати базову піраміду Маслоу, для людей, які вже вийшли на серйозний рівень у розвитку, професіоналів, гроші вже не є критерієм, який буде рухати їх вперед у розвитку. Тут вже важливо шукати інші якісь фішки, які зможуть мотивувати саме конкретну людини», - розказав Сергій Дубінський.

Тиск на співробітників, конкретизує експерт, ніяк не допоможе у пошуках мотивів для членів команди. Для ефективної роботи компанії та успішного ведення бізнесу важливо знайти баланс .

«Коли зійдуться інтереси організації і самого співробітника, коли ми всі побачимо, що ми не по різні боки барикад, а по одну сторону, тоді буде результат.

У стилях управління є два базових моменти, які в Україні часто плутають – авторитарний та диктаторський. В авторитарному стилі, по суті, нічого поганого немає. Єдине, він доречний більше для виробничої сфери, де комунікацій менше між співробітниками.

Диктаторський стиль – це інше, а саме приниження, влада заради влади. Я показую свою владу, щоб підлеглі боялися. Для управлінців такого стилю не стільки важливий результат, як вплив на підлеглих.

Що стосується рекомендацій, якщо ми хочемо стабільного складу команди, якщо ми хочемо, щоб співробітники не йшли, а працювали і не через страх, а за ідею, підкріплену грішми, тут однозначно доведеться застосовувати м'які підходи в управлінні. У балансі своїх інтересів, своєї психофізиці, плюс своїх підлеглих, ми знайдемо якийсь оптимальний варіант», - резюмував коуч, член-кореспондент Академії економічних наук України, магістр психології.

В економіці, власне, як і у суспільстві, відбуваються певні зміни. Старі методи та агресивний маркетинг йдуть в небуття. Фахівці у сфері підприємницької діяльності, які сьогодні об’єдналися навколо «Центру підтримки малого та середнього бізнесу», переконані: тільки створюючи партнерські кооперації, представники бізнесу зможуть вистояти на ринку, розвиватися та заробляти.

Трансформаційний тренер, організатор та розробник програм школи усвідомленого розвитку людини «РА-СВЕТ» Наталія Бобуненко розказала, принципи агресивного маркетингу нині не працюють. Навпаки, каже експерт, вони заважають успіху компаній та не сприяють їх виходу на нові ринки.

«Кооперація – це об'єднання зусиль, різні енергії. Об'єднуючись, підприємці здатні створювати нові процеси: ті, які один не може згенерувати.

Один у полі не воїн – зараз це не актуально і неможливо. Навіть та сама світова криза, яка присутня сьогодні у всіх сферах, підштовхує до нових принципів ведення бізнесу і нових методів.

Ти або змінюєшся і виходиш на новий рівень, або тримаєшся за старе і тоді йдеш на дно. Вибір завжди є», - пояснила Наталія Бобуненко.

Нові творчі, підприємницькі союзи, каже трансформаційний тренер, є точками дотику для створення чогось більшого. І додає: неспроможність деяких представників бізнесу до кооперації з іншими – це не про ризики втрати бізнес, а про страхи конкретного керівника чи підприємця.

«Насправді – це не про ризики, а про внутрішні страхи. Вони завжди пов'язані з певним попереднім досвідом. Я не можу тому, що у мене заберуть, я втрачу, але це завжди вибір. Тобто хочеш – йди вперед, переборюй страхи, а якщо ні – сиди зі своїми страхах.

По суті, люди, які сьогодні залишаються на самоті, з того, що я бачу, консультуючи підприємців, закриваються. Чим більше цих страхів, тим більшу частку можливостей втрачає людина. Вона не розвиваються і у підсумку залишиться ні з чим», - резюмувала Наталія Бобуненко.

Вмінню об’єднуватися та бачити у кооперації нові бізнес ідеї навчають і слухачів курсу «Як знайти ідею та перетворити її в успішний бізнес». Це пілотний проект, ініційований КП «Центр підтримки малого та середнього бізнесу» ДОР. Його представниця Ольга Філь розказала, що сьогодні Центр об’єднав навколо себе команду фахівців у сфері підприємницької діяльності і став прикладом партнерської кооперації.

Перша група курсу «Як знайти ідею та перетворити її в успішний бізнес» вже розпочала своє навчання, але якщо і ви бажаєте оволодіти базовими знаннями, що допоможуть вибудувати ефективний бізнес, то звертайтеся до Центру за номером телефону (067) 368 61 06, або за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, буд. 52, поверх 4, оф. 48.