ГоловнаІнтерв'ю

“Важливо розуміти, звідки надходить небезпека”: Юлія Балашевська про небхідність інформування людей про радіаційну безпеку

Після розпаду Радянського Союзу в Україні забутими або покинутими виявились джерела радіації, що використовувались у медицині та на промислових підприємствах. Кількість таких джерел є невідомою, проте вони продовжують нести небезпеку для життя та здоров'я людей. Ба більше, будь-яке придбане на ринку джерело радіаційного випромінювання може закінчитись для покупця позбавленням волі.

З начальником відділу аварійної готовності та радіаційного моніторингу ДНТЦ ЯРБ Юлією Балашевською ми обговорили, що таке радіаційна безпека і чому жителям регіону необхідна інформаційна кампанія щодо подібної безпеки. Інтерв'ю було проведено з експертом в рамках проекту з радіаційного обізнаності «КРОК до безпеки».

- Радіаційна безпека - одна з головних задач ДНТЦ. Оцініть її рівень сьогодні?

- Головним завданням ДНТЦ є технічна підтримка органів державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки. Радіаційна безпека - це такий стан об'єктів, при якому виключено будь-опромінення людини, забруднення навколишнього середовища і т.д. Тобто, за радіаційну безпеку відповідає той, хто оперує цими технологіями. Ми допомагаємо здійснювати і забезпечувати науково-аналітичну складову державного нагляду. Якщо говорити про стан радіаційної безпеки України, то він офіційно оцінюється як задовільний. Стан про радіаційну безпеку України не приховується, все можна знайти в мережі на сайтах як Державного агентства з управління зоною відчуження, так і Центральної геофізичної обсерваторії, де вся інформація актуальна, постійно оновлюється.

- Чи є необхідність взагалі говорити про радіаційну безпеку із пересічними громадянами?

- Безумовно є. Якщо раніше люди хотіли щось дізнатися, але джерел інформації ніяких немає, то їм потрібно було або шукати фахівців, або самим розбиратися в цікавому питанні. Зараз кожен вважає себе експертом і має свою власну думку з приводу радіаційного фону України. Але люди за своєю сутністю ледачі і споживають ту інформацію, яка здається їм більш привабливою. Звичайно, для того, щоб правильно інтерпретувати інформацію, необхідно мати певний рівень початкових знань. Тому, людина не завжди може розпізнати маніпуляцію, відрізнити правдиву інформацію від неправдивої. Небезпека того, що людина споживає неякісну інформацію, несе в собі нерозуміння загроз радіації. З одного боку, людей лякає факт наявності АЕС, з іншого - вони їдуть на екскурсію до Чорнобиля; їм страшно купувати чорницю або гриби, але в той же час, вони роблять КТ. Важливо розуміти, звідки приходить небезпека. Для цього варто говорити з людьми.

- Які загрози радіації для людини?

- Основна небезпека випромінювання полягає в іонізації, в тому, що вона здатна руйнувати тканини. Страшно, коли людина за один раз отримує високу дозу опромінення, але ще страшніше, коли вона поступово, не знаючи про це, піддається опроміненню. Людина не помічає змін у своєму тілі, але ризик розвитку онкологічних хвороб зростає.

- ДІВ, про які зараз говорять в Дніпропетровській області в рамках проекту «КРОК до безпеки», це проблема тільки нашої області?

- Ця проблема - світова. Дніпропетровська область в цьому плані не є унікальною.

- Якщо ці ДІВ такі небезпечні, чому так довго тягнули з їх збиранням?

- Це не зовсім так. У нас є «Об'єднання «Радон» - підприємство, яке займається ліквідацією радіаційних аварій. Такі роботи виконуються постійно, але що змінилося? Дніпропетровська область стала пілотною в проекті інформування громадськості про подібну небезпеку, тому що на її території розташовано багато промислових об'єктів, на яких теоретично можуть знаходитися ДІВ.

- Яка кількість ДІВ вважається втраченими? Де з ними можна зустрітися?

- Не впевнена, що на питання про кількість втрачених ДІВ є відповідь. А ось виявити їх можна де завгодно. У Латинській Америці був випадок, коли зварювальник знайшов ДІВ, поклав в кишеню і після робочої зміни поїхав додому на автобусі, пліч-о-пліч з іншими людьми. Це реальна загроза, з якою кожен може зіткнутися.

- Як повинні діяти люди в разі виявлення джерела радіації?

- Якщо ви розумієте, що знайшли ДІВ, одразу потрібно відійти якомога далі і запам'ятати місце, де ви його виявили. Негайно викликати рятувальників і дочекатися їх прибуття. Неможна брати, відкривати, підсвічувати або героїчно самому везти джерело радіації на ліквідацію.

- Які гарантії, що того, хто повідомив про виявлення, не змусять платити за ліквідацію джерела? За чий рахунок відбувається ліквідація?

- Гарантії 100-відсоткові. Ліквідація ДІВ не відбувається за кошти громадян. Людину, що знайшла ДІВ, не можуть притягнути до відповідальності або примусити платити за ліквідацію. Це не поширюється на власників подібних джерел. Хто володів ним - фахівці можуть встановити, адже всі джерела знаходяться в спеціальному державному реєстрі. Є й історично втрачені джерела, їх власників як, суб'єктів господарювання вже може і не існувати. Тоді за утилізацію платять з бюджету.

 

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook